Ето критериите за получаването на хранителни пакети за най-засегнатите от кризата COVID-19 в Бургас 

Хранителни пакети ще получат бургазлии, които са най-пострадали от кризата с коронавируса, като заявленията за кандидатстване ще могат да бъдат изпращани още днес.

Това стана ясно на извънреден брифинг на председателя на Общинския съвет Севдалина Турманова и членове на социалната комисия към местния парламент. Хранителните пакети ще бъдат закупени със 300 хил. лева от създадения социален фонд COVID 19.

Вече са изработени критерии, по които средствата да бъдат разпределени.

„Всяко кандидатстващо за помощ лице може да получи помощта еднократно. Тя може да бъде раздавана и 1 месец след отмяната на извънредното положение. Членовете на комисията стигнаха до решението средствата да бъдат раздадени под формата на хранителни пакети с номинална стойност 60, 100 и 130 лева, в зависимост от това дали става въпрос за едно лице или семейство. Продуктите са брашно сол, леща, зелен боб, консерви, макарони, месо, ябълки и други„, каза председателят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова.

Тя допълни, че 30 000 лева от фонда ще бъдат заделени за други спешни нужди на крайно нуждаещите се като медикаменти. Самото закупуването на хранителните продукти ще се организира от Общинска администрация – Бургас при спазването на законовите разпоредби за изразходване на средствата в условията на извънредно положение.

Заявлениета за получаване на помощи ще бъдат публикувани на сайта на Община Бургас. Те ще могат да бъдат подавани от днес на имейл адреса на деловодството на Община Бургас. 

Условията за кандидатстване за помощта за бургазлии са следните:

Да са регистрирани в Бюрото по труда в Бургас без право на обезщетение

Да има доход на член на семейството по-нисък или равен на 150 лева, определен на база на гарантирания минимален доход за страната за 2020 година, умножен с коефициент 2.00

Да са самоосигуряващи се лица в невъзможност да осъществяват работата си следствие на извънредното положение

Да са в неплатен отпуск зарази извънредното положение

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови