Решено: Английската гимназия отива в сградата на СУ Добри Чинтулов

Общинският съвет в Бургас днес на редовното си заседание сложи край на сагата със сградния фонд на Немската и Английската езикови гимназии. 

С 43 гласа „за“ и 3 "въздръжали се" бе решено АЕГ "Гео Милев" да се премести в сградата на СУ "Добри Чинтулов" в ж.к. "Изгрев", което пък да се пренесе в съседната на нея сграда на СУ "Йордан Йовков". 

С много емоции бе съпроводено решението на общинските съветници.

Родители и учители от четири училища в Бургас се събраха пред зала „Бойчо Брънзов“, където се провежда сесията.

„Крайно време е да бъде решен проблема на двете гимназии, в момента 1600 ученици се обучават в една сграда, изключително трудно е. Те идват от различни дестинации на града, от извън града. Не може като станеш в 5 часа сутринта, в 7 да си адекватно работещ“, коментира Петя Петрова – зам.-директор на Немската гимназия.

Родители на деца от СУ „Добри Чинтулов“ пък реагираха отрицателно на решението училището да се премести в съседното.

Ето какво заяви кметът на Бургас Димитър Николов:

Сагата не е нито от две, нито от три години, тя е от осем години. И оттогава не сме спрели да търсим решения – докато стигнем до този финал. Това е най-правилното решение, което може да се вземе днес. 

АЕГ и НЕГ са едни от най-успешните ни училища – постиженията на техните възпитаници и учителските екипи се показват и на национални олимпиади и по приема във ВУЗ-овете. 

Те са притегателно място за ученици с висок успех. Въпреки оскъдният им базов фонд те имат все по-успешни години. 

От БСП ни критикуват, че сме били в демографска криза, само че в Бургас на всеки три години броят на децата в 7 клас се увеличава средно 350-450. И в Бургас учат деца от цялата област, имаме деца от София, Плевен и Северозападна България.

Питам защо ръководството на СУ „Добри Чинтулов“ не успя да привлече през годините достатъчно деца и даже през настоящата учебна година имат с една паралелка по-малко. 

Обръщам внимание на родителите, че ще вземем мерки за подобряване на пътната безопасност до СУ „Йордан Йовков“, те се безпокоят от увеличения поток на МПС в този район.

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови