Опашки за цветя на 8 март, правят дъмпинг на цените /снимки/

Тежко изживяват ковид кризата търговците на цветя и затова на днешния 8 март са се постарали да държат цените ниски, за да имат оборот.

И явно е така, защото в центъра на Бургас се вият опашки за букети.

Има цветя по джобана всеки. Орхидеите тръгват от 9 лева, лалета и зюмбюли в саксии се харчат по 5 лева, игликата е 2.50 лв., е страк карамфил – левче.

Цветарите обаче се оплакват, че на едро цените са по-високи от миналогодишните.

Вносните рози например се купуват на едро на двойна цена. Според търговците на дребно това ще бъде най-скъпият Осми март от доста години.

Лалетата на борсата били с 10-20 ст. по-висока цена от миналата година. Розите са с левче по-скъпи и за да се докара по-сносна цена, доставчици правели внос и на цветя от Кения, а не само от далечен Еквадор. 

За първи път големите български търговци се сдружавали, за да могат да икономисат от повишените разходи по вноса и на всичко, свързано с цветята. 

Драстично било поскъпването на транспорта от Китай от 2000 на 9000 долара на контейнер с целофан, ленти и други консумативи за направата на празничните букети.

Отделно при превоза се правели и допълнителни разходи за PСR тестове, които също оскъпяват доставките от чужбина на стоката в страната, коментират цветари по борсите.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови