ВАС: Росенец да бъде вписан като защитена плажна ивица

Фирмата „Стрейтлайн“ АД няма правен интерес да обжалва вписването на територията като плаж

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Бургаския административен съд от 8 януари 2021 г. по административно дело № 46 от 2021 г.

С него е отказано спиране на предварително изпълнение на заповед № 18 – 10703 от 5 ноември 2020 г. на началника на  Служба  „Геодезия, картография и кадастър“ в Бургас за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата на Росенец като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”, съобщиха от съда.

Административно дело беше образувано във ВАС по частна жалба на „Стрейтлайн“ АД.

„Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват „значителни или трудно поправими вреди“ и не попадат в приложното поле на горецитираната разпоредба“, е мнението на върховните съдии.

Освен това, според тях, липсват доводи и доказателства за размера на евентуалните вреди, с оглед преценката за тяхната "значителност", каквато твърди жалбоподателят.

Следва да се има предвид и характера на оспорената заповед, с която не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество, тъй като изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър е с констативно, а не с конститутивно действие. Поради тези обстоятелства се налага изводът за неоснователност на частната жалба.

Определението на ВАС е окончателно.

ХРОНОЛОГИЯТА

Това е същият плаж, на който гардовете на НСО изблъскаха Христо Иванов във водата и обясняваха, че пазят частния плаж на сараите. 

В края на август миналата година община Бургас издаде заповед за премахване на паянтовата двуетажна постройка от плажа, която бе сметната за незаконна. Според общината заповедта трябва да бъде изпълнена от строителния контрол (ДНСК). 

В средата на януари т.г. стана ясно, че върху плажа е нахвърляна почва и засят райграс.

По същата време бе внесена жалба  в Административния съд срещу решението на Службата по геодезия в Бургас да впише ивицата като плаж. В жалбата до съда проектантът на т.нар. "Догансарай" арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови