Откриха «Европа директно – Бургас» от новото поколоние

На първи юни 2021 г. се състоя официалното откриване на Европейски информационен център Европа директно – Бургас. 

Той е част от новото поколоние на центровете Европа директно, призвани да осъществяват своята дейност в периода 2021 – 2025 г. Тези центрове предоставят обща информация за функционирането на Европейския съюз, работата на европейските институции, права на гражданите на ЕС, политиките на Съюза и неговите приоритети за съответния програмен период. Тази информация е насочена към гражданите от различни целеви групи – ученици, студенти, бизнес и администрация, широката гражданска общественост.

За пореден път приемна структура на Центъра Европа директно  - Бургас е Бургаската търговско промишлена палата (БсТПП), организация, доказала през годините добрите си връзки с бизнеса, с образованиетои гражданите на региона.

Откриването се състоя в тържествена обстановка пред офиса на БсТПП, при спазване на противоепидемичните правила и в присъствието на млади хора, учители и преподаватели в Бургаските ВУЗ,  представители на бизнеса и на администрацията. Присъстваха и представители на регионалните пачатни, ефирни и електронни медии. Естествено и Председателството на Европейската комисия в България бе представено от ръководителя на отдел Комуникация г-н Бойко Благоев.

Официални гости бяха председателят на общинския съвет проф. Сездалина Турманова, зам. областните управители Божан Божанов и Асен Бонджев, Виолета Лазова, представител на Общинска администрация, директора на Търговското гимназия Павел Чепов, проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и др.

Събитието бе открито от Председателя на БсТПП инж. Цанко Иванов който поздрави участниците и наблегна върху усилията на палатата и на Центъра Европа директно – Бургас за преодоляване на информационния дефицит относно европейските политики  и ползите за гражданите от членството ни в Европейския съюз. 

Поздрави към екипа на центъра и към участиците в церемонията отправи и Бойко Благоев, който подчерта добрата работа, свършена от центровете през изминалите години, но и повишените очаквания от страна на Комисията, пък и от гражданите, за адекватна и достоверна информация, касаеща Съюза. Той изрази и своята увереност, че центровете Европа директно от новото поколение все по-добре ще изпълняват своята мисия е ще допринасят за популяризиране на Европеската идея.

Ръководителят на центъра Радко Дренчев накратко описа начините, по които ще продължи работана и съобразяването с приоритетите на ЕК за 2021 г. – Зеленият пакт и Цифровизацията на икономиката. Естествено бе застъпена и Конференцията за бъдещето на Европа.

Събитието премина при голям интерес от страна на присъстващите, а след края на официалната церемония, чиято кулминация бе разкриването на табелата с новата визуализация на центровете Европа директно, бе даден брифинг, на който представителите на бургаските медии имаха възможност да зададат своите въпроси към екипа на центъра и към г-н Бойко Благоев.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови