Черната мида изчезна от пазара 

Любимият на бургазлии кулинарен специалитет – черната мида изчезна от пазара в морския гради, видя meduzata.com.

Фермата в Созопол спря доставките в края на август поради изчерпване на количествата мекотели в зряла възраст. Сега се отглеждат малките, коите ще са готови през февруари.

Въпреки това имаше спорадични доставки през септември на цена 4 лева за килограм, т.е. с лев по-скъпо отпреди.

Намира се и „див улов“ на черна мида със същата цена, но мидите са с по-тежки черупки и по-малки ядки.

Черната мида почти е изчезнала от Бургаския залив, коментират стари рибари. За 20 години мидите са намалели до критичен минимум и в момента се намират все по-трудно от търсачите.

Първата причина за изчезването на мидите е нашествието на рапаните в наши води. Този хищник се храни основно с миди и когато попадне в затворени морета, каквото е Черно, унищожава този вид буквално за няколко години. Ареалът на рапана е в моретата от Далечния изток и Тихи океан. Той обаче е докаран в Черно море чрез риболовните кораби. 

Мекотелото се е закачило на някой от траулерите и по този начин е пристигнало в тези води. За първи път е забелязан в пристанището на Новоросийск през 1959 година. След това започва бързо да се размножава. През 70-те години напада българското Черноморие. 

Тогава мидите започват да изчезват. Налага се доброволци да се организират и да тръгват на улов за рапани, за да спрат бедствието. Това донякъде помага. През 90-те години се прилага и улов чрез тралиране, което води до бързото унищожаване на рапаните. 

Държавата обаче забранява този вид улов, което дава възможност на мекотелите да започнат бурно ново размножаване, което е вече пагубно за мидата. Не могат да спрат процесите дори и професионалните гмуркачи, които ловят рапани с търговска цел. 

Преди броени дни в община Приморско бе обсъдена идея за изграждането на платформа за възстановяването на популацията на черната мида.

Ще бъде реализиран пилотен екологичен проект, който да съхрани ресурсите на морето.

Плановете са на две места, които не се използват от рибарите – до скалите на плаж „Перла“ и в залива между Китен и Приморско да се изградят две площадки от по 10 кв.м. Те ще представляват специализирано весло, опънато върху скалите и ще пазят мидите.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови