Според ДНСК кеят на Доган в Росенец е незаконен, предстои премахването му

Налице са всички обстоятелства за започването на процедура по издаването на заповед за премахването на незаконно изградения 200 метров кей пред т.нар. сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на нос Чукалята край Бургас.

Това е записано в констативен акт, изготвен от комисия на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), който носи дата 26 юни. Той обаче стана публичен едва днес през публикация в профила на сайта Bird във Фейсбук.

Час след тази публикация регионалният министър в оставка Гроздан Караджов потвърди информацията също с пост в социалната мрежа, съобщи Дневник.

"Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата! Забавихме се малко, защото се наложи да наемем инженери водолази, които да извършат замерванията под вода! А и водата да се постопли! :) Но свършихме каквото сме обещали", написа той в публикацията си.

"Дневник" потърси Караджов за подробности по констативния акт на ДНСК, но до приключването на работата по този текст той не отговаряше на телефона си.

Междувременно обаче в социалната мрежа се появи и трети пост, този път на лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов. Именно от квотата на тази партия е Караджов.

"Заради действията на Гроздан Караджов, министър в оставка на регионалното развитие от "Има такъв народ", ще бъде съборен незаконният кей на Ахмед Доган на "Росенец". Иначе "ние сме ДПС", а всички останали са "Промяната". По делата им ще ги познаете", пише Трифонов.

Незаконното строителство е свързано с удължаване на съществуващия 50-метров кей на нос Чукалята до 200 м. Незаконният кей беше разкрит в разследване на журналиста Атанас Чобанов преди две години.

За тази част от кея не бяха открити разрешения за строеж или каквито и да е било други документи. В приемателно-предавателните протоколи, с които имотът в парка "Росенец" е станал частна собственост на "Хермес солар" обаче (повече за това четете тук), бе описана само "кейова стена", но без да е уточнено колко точно е била дълга тя. Но снимки от платформата Google maps, публикувани от сайта "Биволъ", се вижда, че през последните години съоръжението е нараснало от 50 на 200 м, без държавата да е забелязала мащабното строителство в акваторията на Черно море.

Констатацията на ДНСК от 26 юни т.г. за незаконността на кейовата стена на н. Чукалята е последната от серия други, които през 2020 и 2021 г. установиха още четири незаконни постройки в три имота на свързваното с Ахмед Доган дружество "Хермес солар", както и на съседен плаж - публична държавна собственост. От тях обаче до момента е премахната само последната - сглобяема къща, собственост на компанията "Стрейтлайн", притежавана от смятания за "архитект на Доган" Калин Тихолов.

Още преди година бургаският областен управител Вълчо Чолаков прогнозира, че дори и да бъде отпуснато финансиране за събарянето на незаконните постройки в "Росенец", то ще се забави за неопределено дълъг период от време.

Причината за това е, че собственикът на частните терени "Хермес солар" е обжалвала по съдебен ред издадените заповеди за премахване на постройките. Извършителят на незаконното строителство в държавните имоти също не е установен, обясни Чолаков.

Според Чолаков събарянето може да се забави и допълнително, тъй като е възможно обжалване и на процедурата за възлагане на обществените поръчки.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови