Ден на траур в Бургас в памет на загиналите полицаи

Ден на траур ще бъде обявен утре (26 август) в Бургас в памет на загиналите при тежък пътен инцидент тази сутрин двама полицейски служители. Това каза пред журналисти кметът на града Димитър Николов.

Двама полицаи загинаха в Бургас, след като автобус с мигранти блъсна патрулка

 

Той изказа съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите служители на реда."В моите очи те са герои", каза кметът Димитър Николов.

 

"Изказвам своите дълбоки съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг. Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба", написа кметът на страницата си във Facebook.

На мястото на инцидента в Бургас пристигна и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Загубихме две български момчета, съболезнования на близките. Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и държавата ще отговори с цялата си мощ. Ще направим всичко възможно да не се повтаря този инцидент", каза той.

"Предприели сме много действия за решаването на този проблем. Ще включим и министерството на отбраната", заяви още Демерджиев.

Рано тази сутрин в морския град двама полицаи загинаха, след като автомобилът им катастрофира в опит да спрат автобус, превозващ нелегални мигранти.

Инцидентът стана около 05.00 ч. на кръговото кръстовище "Трапезица".

Шофьорът на автобуса не се е подчинил на подаден сигнал със стоп палка от служители на реда. Полицейският патрул направил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса.

Следствието в Бургас поема разследването на катастрофата със загиналите полицаи

Автобусът с турска регистрация возел 48 мигранти, предимно млади мъже, но сред тях е имало също жени и деца.

Самоличността на едно от лицата от автобуса се установява, каза административният ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас – прокурор Георги Чинев. Той също изказа съболезнования на близките на загиналите полицаи. 

От мигрантите няма пострадали и няма настанени в болница. Това заяви пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"В Министерството на здравеопазването следим ситуацията и сме направили пълна организация. Моите съболезнования на близките на загиналите полицаи", каза министърът. 

Мигрантите са били транспортирани с автобус от мястото на инцидента. 

Следствието в Бургас поема разследването.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че започва оглед на мястото на инцидента и образуване на досъдебно производство, като в началото то ще се води за причиняване на тежката катастрофа.

Не е изключено да бъдат повдигнати обвинения за това, че шофьорът не се е подчинил на полицейските сигнали, както и ако се докаже, че мигрантите в автобуса са незаконно преминали границата.

По повод информацията, че автобусът е с фалшиви нидерландски номера, Милева каза, че ще трябва да бъде направена справка как е регистрирано превозното средство в различни масиви.

Шофьорът ще бъде задържан за 24 часа, а мигрантите ще бъдат разпитани пред съдия с преводач.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови