Ето победителите в конните състезания на Тодоровден в Бургас

С традиционни конни надскачания Бургас отбеляза Тодоровден. Многолюдна публика се събра на конната база на парк „Езеро“- Бургас, за да почете празника и да се наслади на красивите коне и състезателните паркури. Тодоровден, един от най-тачените празници у нас, се смята за ден на коневъдството и конния спорт.

Организаторите на празничните надскачания, Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, за поредна година се бяха постарали на днешния празничен ден да не липсва нищо - нито на състезателите, нито на многолюдната публика. 

Състезателните надскачания започнаха в 11.00 ч. Най- малките откриха състезателната част. В първия етап от днешните надскачания, в Х–паркури се представиха деца и млади коне - осем състезателя и три млади кубилки дадоха старт на празничните конни състезания. 

Първа на манежа със кон Данчо излезе 15-годишната Габриела Гинчева, последвана от 14-годишната Анабел Инавова, която скача с коня Лъчо. На манежа, в състезателното прескачане, се включи 13-годишната състезателка Александра Петрова, която отново скача с кон Данчо, която веднага беше последвана от Светлана Танева и нейната кобила Добрина. 

В Х-паркурите участие взеха още състезателите Надежда Димитрова с кон Чибурашка, 11-годишната Божидара Хаджийска с Амгория, нейната връсничка Симона Гаджева с кон Данчо и Анелия Димова с Персия Алтели. Всички жокеи и коне получиха награди за участие в първия етап от празничната надпревара. Те бяха връчени от Магдалена Карастоянова, управител на „Обреден Комплекс“ в общ. Бургас. 

Следващия етап от състезателните надскачания беше по прескачане на препятствия 60 см. В него участие взеха четирима състезатели. Това са Анабел Иванова с Леон, Натали Рибарева с Пасо Добле, Елисавета Смирнова с 28- годишния Травис, който е най-старият състезателен кон, както и Деница Караушеви с Персия. 

Победител в тази дисциплина стана Елисавета Смирнова с Травис, което провокира огромни овации сред гости, публика и съдии, заради спечелената победа, въпреки напредналата възраст на коня. На второ място се класира Натали Рибарева с Пасо Добле, последвана от Деница Караушева с Персия, а четвърти се класира Анабел Иванова с Леон. 

Третият етап от състезанията по надскачане премина с прескачане на препятствия 80 см. В тези наскачания се включиха осем състезатели. Пръв на манежа излезе 12-годишният Димитър Кръстев с Амгория, последван от Анабел Иванова с Леон. И в тази дисциплина се впуснаха Натали Рибареви със своя кон Пасо Добле. 

В наскачанията се включиха и състезателите Кристина Виталиева с Амгория, Виктория Петрова с Илюжън, Живко Здравков с Кардина, Ивана Иванова с Амгория и Деница Караушева с Персия. Победител в тази дисциплина стана Кристина Виталиева с Амгория. Съответно на второ и трето място се класираха Деница Караушева с Персия и Анабел Иванова с кон Леон.

Изключително майсторство и талант демонстрираха участниците в четвъртия паркур, който беше с височина на препятствията 110-115 см. В него участие взеха шестима състезатели и техните прекрасни коне. Това са Павлина Ангеловаи Илюжън, Аврора Чернева и Каси, Надежда Димитрова и Чезара, Живко Здравков и Кардина, Павлин Ангелов и Ескорал, Аврора Чернева с Фарнет. Победител в този паркур стана Павлина Ангелова с нейния кон Илюжън, на второ място се класираха Живко Здравков и Кардина, а трети станаха Надежда Димитрова и Чезара. 

Младата състезателка Аврора Чернева, която днес показа невероятно майсторство на манежа в Бургас е носителя на Купа България 2022 г. За първи път в историята на конните състезания юноша печели престижната национална титла. 

Празникът завърши с традиционните надскачания, като първи се класира Павлин Ангелов с Ескориал, прескачайки препятствие 170 см, на второ място се класираха Аврора Чернева и Фарнет, прескачайки препятствие 150 см, а трети станаха Живко Здравков и Кардина, прескачайки препятствие 140 см. Всички участници в празничните надскачания бяха наградени. 

Владислава Власева - съдия към ККС „Кан Крум“- Бургас, както и инж. Георги Базотев - председател на клуба следяха за спазването на регламента при надскачанията и отмерваха времето на състезателите.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови