Шестокласникът Никола загаси пожар в езерото Вая

12-годишният Никола Байкушев – ученик от ОУ „Христо Ботев“ в бургаския квартал Долно Езерово загаси труднодостъпен пожар, разгорял се край езерото Вая. 

Момчето е било с велосипеда си в неделя следобед, когато е забелязал гъстия дим. Отишло на място да види какво гори и забелязало пламъци, обхванали голяма площ. Веднага се върнало вкъщи, за да обуе подходящи обувки, взело кофи и заедно с баща си се отправило към мястото на пожара. 

Двамата започнали битка с огъня, тъй като преценили, че той е на труднодостъпно за кола място и противопожарен автомобил не би стигнал там. Никола приложил и всички свои познания, тъй като лятото посещавал занятия „Млад огнеборец“.

Налива вода от близка тръба и се връща пак и пак.

„Може би бяха 100-150 пъти, може и 200, не съм ги броил, защото аз бягах, отивах-връщах се. И така много пъти. Изведнъж огънят започна да си прави тунели под земята, избиваше на най-различни места“  

Пламъците са три-четири пъти по-високи от 12-годишното момче. След близо два часа те са загасени. На другия ден Никола отново идва да провери дали има неугаснали огнища. И днес отново би постъпил по същия начин.

„До зоната няма път и пожарна не може да стигне. Повече от час гасиха огъня... Е, върнаха се опушени здраво и опърлени и двамата, но...доволни“, разказа майка му Татяна.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови