Бургас посрещна 24 май с най-мащабното празнично шествие 

Тази година усмихнато 10-хилядно шествие от деца, ученици, учители, университетски преподаватели, писатели и културни дейци изпълни централните улици на града, за да чества най-любимия български празник – 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В общоградското отбелязване на 24 май се включиха 33 детски градини, 44 училища, представители на четирите университета в Бургас, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави допринесоха за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града.

След достигане в Морската градина учениците на всяко училище поднесоха цветя на паметниците от Алеята на възрожденците, след което посетиха двата концерта, които се проведоха веднага след шествието на открита сцена „Охлюва“ и на Летния театър.

След шествието от 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ се проведе празничният концерт „Език свещен“ с участието на детски хор „Милка Стоева“, вокална формация „Морски песъчинки“ и смесен хор „Родна песен“. 

Водещи бяха Пепа Николова и Никола Парашкевов, а от 11.30 часа в Летния театър – концерта „Фолклорни ритми“ с участието на ДФФ „Шарени гайтани“, гайдарски състав към ЦПЛР, ДФА „Радост“, ДНХ „Трепетлика“, Паола Йорданова, възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ и ФГ „Тракийски танц“ към ОУ „Елин Пелин“.

От 13.00 часа честванията се преместиха в Дружество на художниците - Бургас на ул. „Александровска“ № 22, където бе открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“ и в Центъра за съвременно изкуство и библиотека със събитията - „Книгата, която ме намери“ или „Сляпа среща с книга“, където деца и възрастни получиха книга-подарък от Библиотеката.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови