Транспортното министерство вдига летищните такси в Бургас и Варна

Министерство на транспорта, чрез подопечната си Главна дирекция „Гражданска Въздухоплавателна Администрация“, предлага увеличение на таксите за използване на летищата Варна и Бургас. 

Основната идея е въздушните превозвачи да плащат повече, за да се повишат приходите на „Фрапорт“, концесионерът на двете морски аерогари. Основната цел е изпълнение на инвестиционната програма на „Фрапорт“, заложена в договора за концесия с държавата.

Мотивите са свързани с нисък трафик, който води до невъзможност операторът да осъществява инвестициите си, заложени в концесионния договор. Изрично е посочено, че с досегашните такси „Фрапорт“ ще натрупа отрицателен финансов резултат от почти 50.5 млн. евро до 2026 г.

За да се случи всичко това е качен за обществено обсъждане проект на правителствено постановление, с което да бъде изменена Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в Република България.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване Министерският съвет по предложение на министъра на транспорта определя с наредба размера на таксите, реда и случаите, при които те се събират. Конкретният размер на таксите, събирани на летище Варна и летище Бургас, е определен в Приложение № 2 към въпросната наредба.  

Постановлението трябва да влезе в сила от 15 април тази година.

Измененията идват на фона на съобщение от „Фрапорт“, с което на практика се отлага ремонтът на пистата на летище Бургас. Той трябваше да започне в началото на март и да приключи в края на месеца, но сега се посочва, че ремонтът

ще се осъществи вероятно през 2025 г., все още е в начален етап на планиране и не е окончателно одобрен. Той ще се извършва в най-малко натоварените месеци от годината за летището, така че да не се отрази на летния сезон на 2025 г.“

Какво се предлага сега?

В предварителната оценка на въздействието е записано, че се предлага увеличение в няколко такси, които операторът на летищата събира. Освен това, за да стимулира развитието на трафика, в промените са залегнали и отстъпки, но те няма да окажат огромно влияние, така че да компенсират увеличенията. Всички отстъпки са приложими в периода от 1 май до 31 май, както и от 1 октомври до 31 декември, т.е. авиопревозвачите няма да получават намаления през летния сезон, който обичайно е най-силен за индустрията.

Няколко вида такси скачат:

  • Размерът на таксата за кацане се увеличава средно с 20% за международни полети и 12% за вътрешните;
  • Таксата за паркинг при базиране на самолети – от 5 на сто от размера на таксата за кацане при вътрешен полет на 10 на сто от таксата за кацане за международен/вътрешен полет;
  • Таксата за обслужване на пътници – от 8 евро на 11.90 евро за заминаващ пътник с международен полет, както и от 1.50 евро на 2 евро за заминаващ пътник с вътрешен полет;
  • Таксата за сигурност за самолетите, превозващи пътници – от 5.42 евро на 6.50 евро за заминаващ пътник от летище Варна, както и от 4.32 евро на 5.50 евро за заминаващ пътник от летище Бургас;
  • Въвежда се такса за сигурност за самолети, които не превозват пътници (изцяло товарни, технически или друг вид) в размер на 10 евро за самолет с максимално излетно тегло до 6 тона и 25 евро за самолет с тегло 6 или повече тона.

Отстъпките се въвеждат с нови точки в наредбата:

  • За нов целогодишен маршрут по международна линия до летищата Варна и Бургас извън активния летен сезон – те са разписани за 3 години като през първата намалението е между 80 и 60 на сто и намалява до 40%;
  • За нов сезонен маршрут по международна линия от/до държави от Персийския залив, Азербайджан, Узбекистан и Казахстан, изпълняван минимум 3 последователни месеца – 60 на сто за първата година, 50 – за втората и 40 на сто за третата;
  • Стимул на база достигнат обем от заминаващи пътници по международни линии извън активния летен сезон – между 50 и 100 хил. пътници авиокомпанията ще получи отстъпка от 7.50 евро на пътник от таксата за обслужване на клиенти.

Защо?

В частичната предварителна оценка се посочва, че приходите от събираните такси са недостатъчни да осигурят пълното възстановяване на извършените разходи, свързани с дейностите на летищния оператор. Проблемите са два – пандемията, впоследствие и войната от Украйна, но и

инфлационни и пазарни процеси, водещи до значително по-нисък от очаквания самолетен и пътнически трафик“.

Припомняме, че в началото на 2023 г. концесионерът „Фрапорт“ получи нова отсрочка за плащането на концесионните такси, дължими за двата морска аеропорта заради войната в Украйна. Тогава Европейската комисия даде зелена светлина на българската мярка на стойност 5.8 млн. евро в подкрепа на летищата Бургас и Варна. Преди това подобна отсрочка бе направена през август 2021 г., като тогава мотив бе пандемията. Така „Фрапорт“ отсрочи дължими такси за първите шест месеца на 2020 г. за края на 2021 г.

Междувременно през септември 2022 г. служебният кабинет удължи концесията на аеропортите с 5 години, като се очакваше „Фрапорт“ да инвестира допълнителни 10 млн. евро. През ноември бившият министър Христо Алексиев заяви пред депутати в парламента, че целта е била да се съхрани договор, който носи съществени приходи в бюджета. По думите му държавата ще получи концесионни възнаграждения в размер на около 120 млн. евро.

Миналата година „Фрапорт“ обяви амбициозна инвестиционна програма на стойност над 70 млн. евро, които планира да вложи в двата аеропорта до 2026 г.

Финансов резултат със сегашните такси

Сега обаче изглежда, че трафикът към черноморските летища значително намалява и възстановяването му е по-бавно от предвиденото в първоначалната прогноза на летищния оператор в текущия период на Генералния план 2022-2026 г. На база неочаквано ниския трафик обаче и приходите на „Фрапорт“ падат.

При настоящия размер на летищните такси отрицателният финансов резултат за периода 2022-2026 би възлязъл на 50.5 млн. евро“, се посочва.

Допълва се, че ако промените бъдат приети, то съществено ще се намали този резултат до 34.8 млн. евро.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови