Бургас: Smart City vs. Silly City

Smart City vs. Silly City /умен срещу безумен град/ бе темата на арх. Емил Бурулянов на пета вдъхновителска конференция TEDxBurgas, която се провежда днес, 25 май в Дом на НХК в морския град, съобщи meduzata.com.

Арх. Бурулянов е председател на САБ Бургас и бивш главен архитект на общината. Бургас на бъдещето е град на баланса между умния и глупавия град, смята той.

„Като председател на САБ Бургас, ми се иска да говоря за градската среда, но като човек, който се занимава с обществени каузи, смятам, че това не е достатъчно.

Къде сме зле? Има два вида колективни успехи. Може да бъде малък и нетраен и такъв, който се базира на знания и опит и да дава голяма перспектива“, коментира архитектът.

Може да интегрираме много неща не само от умния в глупавия град, но и обратно, категоричен е арх. Бурулянов.

Умният град е система от информационни и иновационни технологии. Това ни помага да живеем по-добре като ощество, да бъдем по-здрави и по-щастливи.

Ето и срещуположностите:

Умно и безумно осветление. Минава кола или пешеходец, лампата светва, после загасва, в светлата част от денонощието не работи.

Умен трафик срещу безумни задръствания. Зелена вълна, сензори за движение, апликация за свободни паркоместа... Дупки, рушвети, хаос в организацията.

Водоснабдяване и водозагуби /40-60%/.

Умно сметосъбиране срещу безумни боклуци

Електронно управление срещу хартиена армия

Какво може да даде Безумният на Умния град:

Социална свързаност – чувство за общност

Спонтанност – креативност

Пестене разходи за технологии

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови