Пречиствателната станция на Кръстина продължава е да е паметник

Кметът Стефан Бонев: Чистим тръби и решетки, ще я предадем на ВиК

Пречиствателната станция на село Кръстина, община Камено все още служи само като паметник и не изпълнява функциите си по предназначение, а от чешмите на хората тече кал.

За големия воден проект бяха похарчени 2,6 милиона лева, отпуснати по Програмата за развитие на европейските райони. В селото трябваше да бъде обновена водопроводна мрежа, да се направи канализация и пречиствателна станция и жителите да заживеят като европейци. Но сега, две години след приключването на проекта, хората в Кръстина още са на септични ями, а канализационната мрежа не се използва.

Пречиствателната станция и досега не работи, а РИОСВ-Бургас натресе глоба от 2000 лв. на община Камено. Санкцията бе обжалвана в съда, делото бе връщано, но в крайна сметка в началото на т.г. Бургаският районен съд се произнесе. През май административният съд потвърди решението и то е окончателно, без право на обжалване.

До тази санкция на екоинспекцията се стигна, след като на 4 декември 2013 г. РИОСВ-Бургас извърши проверка на изградената с европари канализационна система на село Кръстина, пусната официално в експлоатация само година по-рано – на 3 декември 2012 г. Инспекторите били потресени от плачевното състояние на ВиК-мрежата и уж новата пречиствателна станция (ПСОВ), която е част от водния цикъл. Те веднага издали на община Камено две задължителни предписания:

- Да се предприемат незабавни действия за отпушване на шахтата до контактния резервоар на ПСОВ на канализационната система;

- Да бъдат предприети мерки за въвеждане на пречиствателната станция за отпадъчни води, част от канализационната система в нормален режим на експлоатация.

За предприетите действия писмено да бъде уведомена РИОСВ Бургас, а като отговорник бил определен кмета на община Камено Стефан Бонев, указали екоинспекторите.

Нищо от предписанията не било изпълнено и РИОСВ-Бургас издава акт и наказателно постановление с 2000 лв. глоба.

„Имаше големи дъждове през лятото и трябваше да отремонтираме пречиствателната станция“, коментира днес кметът Стефан Бонев. Той уточни, че в момента се почистват тръби и решетки, които са били затлачени след наводненията. Кметът Бонев сподели, че това се извършва с общински пари, които обаче „не са много“.

Имали намерения да я предадат на ВиК за експлоатация. „В работещо състояние“, уточни Бонев.

Само преди година той се оправда с друга авария, която е повредила пречиствателната станция в Кръстина.

„Имахме през зимата авария и оттогава пречиствателната станция не работи. Но самите хора все още не са се включили към канализацията, тъй като повечето са в Гърция, а останалите жители са възрастни. Към канализацията са основно прикачени мивките на хората, а иначе са си останали на септични ями”, каза тогава Бонев. Според него нямало реално замърсяване, за което да работи пречиствателната станция.

Снимка - Кметът Стефан Бонев прави първа копка на пречиствателната станция

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови