Проект за 3 млн.лв. за Русокастрон бил отхвърлен заради некадърност

Точно 2 832 700 лева е проспала община Камено по европейски проект за развитието на Русокастрон,

историческото селище на територията на днешното село Русокастро, съобщи flagman.bg. Близо до крепостта се намира пещерата Русина дупка. Все още  популяризацията им е на много ниско ниво.

През 2010 година общината е кандидатствала по проект „Реставрация, консервация и експониране на мемориалния комплекс Русокастро и развитието на туристическата и допълнителната техническа инфраструктура към него” по програмите за регионално развитие. Съфинансирането от местната администрация било едва 15%. Историческият комплекс би изглеждал днес величествено, но служителите на общината подготвили некомпетентно документацията по кандидатстването. На първия етап община Камено била одобрена, въпреки малкото точки – 68. Но на административно ниво проектът бил отхвърлен, имало много несъответствие, казаха експерти.

За развитието на историческото селище община Камено е спечелила единствено проект за 130 000 лева за създаването на местна инициативна група, която била пратена на командировки в чужбина за обучение.

От община Камено се опитаха да се оправдаят с това, че историческото селище е собственост на държавата и местната администрация била с вързани ръце.

„Тъй като обектът е недвижим паметник на културата от национално значение е държавна собственост. Но е предоставен за управление на община Камено”, категоричен бе директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов.

Според него, парите, отпуснати за разкопки и разкриване на богатата история на Русокастрон, са били 25 хил. лева. С тях е започната част от работата, но е трябвало да има допълнителни средства. Пари обаче нямало как да бъдат защитени, след като Община Камено не е разработила качествен проект за реставрация и консервация на крепостта.

„Без такъв проект разкопките дори са опасни. Необходимо е Община Камено да бъде инициативна, за да може да продължи работата”, каза Милен Николов.

Това на практика означава, че именно заради бездействието на общинската администрация остава неразкрита историческата слава на Русокастро. А именно подобно богатство с културно-историческа стойност може да оживи района и да го превърне в привлекателен за туристи.

Поради тази причина работата по реставрацията на крепостта и превръщането й в един от най-значимите исторически обекти е залегнало в програмата на независимия кандидат за кмет Жельо Вардунски, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Той получи и уверение за пълно съдействие от проф. Божидар Димитров, който му предаде и кръст и почва от Божи гроб за църквата в крепостта при посещението си в Русокастро преди седмици.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови