В Камено: Решават жилищния проблем на ромите с нов квартал

Ромските гета на Камено ще бъдат ликвидирани, а за хората построен нов квартал, където те ще имат адресна регистрация и ще бъдат редовни данъкоплатци. Това съобщи за burgasdream.com кметът на общината Жельо Вардунски.

„Ние ако определим къде ще е кварталът и стигнем ли до консенсус с хората, които ще го населяват, от там нататък следват техническа подготовка между 6 и 8 месеца – разделяне на парцели, подробен устройствен план, разрешителни за строеж“, обясни кметът на Камено. След това вече може да се търсят пари за финансиране, защото самата община няма как да го финансира. Ще бъде по някоя от програмите за социално слабите. 

За новия квартал на Камено се оглеждат парцели в покрайнините на града. Обмислят се два варианта – той да бъде построен в източната част, където в момента се намира ромската махала или в западната.

Няма да има ограничения за хората, които ще живеят в новия квартал. Това ще са тези, които живеят в незаконни постройки, нямат адрес. Те ще бъдат настанени в тези нови общински сгради, ще могат да си плащат наем, вода, ток, такси смет.

Сега 80-100 души живеят на Герена, ние им извършваме сметосъбирането, защото няма начин, а те не плащат нищо.

„Трябва да ги извадим от там, защото и за тях самите е опасно. Ето например, 7 блок в село Свобода предстои да бъде съборен, защото е опасен. Там живеят 15 семейства, които няма къде да преместим. Не разполагаме с общински жилища“, заяви Вардунски.

За да не се похабяват общинските имоти, защото тази прослойка социално слаби са рискови, може би ще бъдат назначени отговорници, както има домоуправители на входовете на блоковете, обясни кметът на Камено. Пример такъв има в Каравна. Има два такива квартал, в единия от тях къщите са поддържани. Всичко е в контролът.

Кметът на Камено уточни, че ако има желаещи, общината е готова да продаде част от жилищата. „Когато си стопанин, повече те боли за имуществото и ще го пазиш“, коментира Вардунски.

Текст и снимки burgasdream.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови