Потопът в Камено е заради непочистени държавни дерета /снимки/

Правителството: Не ни е приоритет. Мая Манолова: Ще притисна финансовия министър

Държавата да си почисти деретата в нейната част! Това призова кметът на община Камено Жельо Вардунски на днешната сесия на Общинския съвет. 

„Ние почистваме в регулацията на населените места и нямаме право да харчим средства за държавната част. Но и 20 метра да ги издълбаем, това не помага. Сега паднаха 45 литра на кв.м валежи и деретата станаха басейни. Ако беше 70 л/кв.м щяха да прелеят и да стане наводнение. Земята сега е като гъба – напоена, нищо не може да поеме“, обясни Жельо Вардунски.

Общинските съветници гласуваха да бъде приета декларация, която да бъде изпратена на областния управител Вълчо Чолаков, на МРРБ и на Комисията по бедствия и аварии.

Става дума за деретата на селата Полски извор и Ливада. Там държавата трябва да изчисти канали с обща дължина около 5 километра.

Днес стана ясно, че областният управител е поставял въпроса нееднократно пред МРРБ, но според правителството това не било приоритет.

Омбудсманът Мая Манолова лично се ангажира да „притисне“ финансовия министър, за да бъдат отпуснати средства за почистване на държавните дерета.

Обществената посредничка бе на посещение в община Камено, за да види как са отремонтирани пострадалите къщи и детска градина след наводнението от края на октомври.

Текст и снимки meduzata.com  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови