15 къщи са ремонтирани след потопа в Камено, вижте една от тях /снимки/

Домът на Кръстьо Желязков е в Полски извор и на първият етаж водата е достигала два метра

По две стаи – кухня и спалня на 15 къщи, са ремонтирани основно след бедствието в община Камено от края на октомври. Това съобщи днес кметът Жельо Вардунски на омбудсмана Мая Манолова, която пристигна на посещение в пострадалите от наводнението селища.

Събрани са 323 хил.лв. за отстраняване на щетите от бедствието в общините Камено и Бургас, съобщи Манолова. 54 хил. са преведени вече на Бургас.

„Съборихме мазилката докъдето беше стигнала водата, поставихме нова мазилка, след това фибран, изолация, нова дограма и теракот. Всичко е направено с приемо-предавателни протоколи. Има снимков материал, констатации, какво е извършено и сумите. Отделно са събрани в дарителска сметка още 27 хил.лв., сред които от община Айтос 5 хил. и от Варна – 10 хил.лв.“, обясни кметът Жельо Вардунски.

„Обществен съвет управлява средствата събрани за Камено. Срещу конкретни разчети ще бъдат отпуснати средства, които да възстановят всяка една от пострадалите къщи. Такива са направени от специалисти, със съответния снимков материал. Допълнително ще дойде и екип на БЧК от експерти – счетоводители и архитекти, за да е ясно, че събраните средства ще се изразходят по най-целесъобразния начин“, допълни Мая Манолова.

Омбудсманът посети детската градина в село Чeрни връх.

ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Мая Манолова видя и една от ремонтираните пострадали къщи в село Полски извор.

Домът на Кръстьо Желязков се намира в края на селото и на първият етаж водата е достигала два метра /виж снимката/. 

„Благодаря на всички, които помогнаха, но най-напред на армията, че изчистиха калта", каза бай Кръстьо. Къщата му е с две чисто нови стаи с ПВЦ дограма, теракот и вътрешна изолация.

Освен физическата помощ по почистването, той допълни, че с дарения са получили и бяла техника, телевизор, пералня, хладилник. 

Текст и снимки meduzata.com  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови