Жельо Вардунски: За нелегалните сметища няма нито един акт

Община Камено има проблем с нелегалните сметища, а за изхвърлянето на отпадъците в тях няма нито един съставен акт.

Това съобщи кметът Жельо Вардунски днес по време на сесия на Общинския съвет.

Градоначалникът призова кметовете по селата от общината да засилят дисциплината по контрола на нелегалните сметища. Проблемът с тях е голям, тъй като има по четири във всяко село. Това са 64 точки, от които общината постоянно извозва отпадъци.  

„Една неголяма част от населението изхвърля отпадъци  в покрайнините на населените места. Не са много хора, но създават проблеми и на съвестните гражднаи. 

А това първо не е приятно, второ – получаваме  глоби от РИОСВ постоянно и те са прави. Направих забележка на кметовете, че не са съставили нито един акт. Общината  дава по 70 000 - 80 000 лева на година за почистване. Ние отиваме, товарим боклуците  на камиони и ги караме до регламентираното сметище, което са разходи”, обясни Вардунски.

Общината е закупила нов камион с кран и гребло. С новата техника ще има възможност отпадъци да се събират и пред домовете на хората.

„Много съм доволен, защото го закупихме с 5000 лв. под предвиденото. Сега имаме възможност да купим и микробус, който ще обслужва селата и ще събира изхвърлените съчки и листа. 

Дори хората да ги оставят пред домовете си и да ги събираме от там, като услугата е безплатна, пак ще икономисаме повече отколкото от разчистването на нерагламентиране сметища”, допълни кметът.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови