Ето предложенията за име на Културния дом в Несебър

Броени дни остават до приключване на конкурса за избор на име на културния дом, който се строи на ул. „Хан Крум“ в Несебър. 

„Даваме възможност на всеки, който реши да бъде част от обществения и културния живот на Несебър, да изложи своето виждане за име на новата сграда. Искам да обърна внимание, че всяко предложение трябва да бъде обосновано и добре обяснено. Нека авторът да информира защо го е избрал и какво е посланието на наименованието“, информира кметът на Несебър Николай Димитров.

Ето предложенията и авторите им:

"ХОРИЗОНТ" - Магдалена Мандулева

"АРТИУМ" - Петър Петров

Артиум е игра между две думи - арт и атриум. Арт (от английски език) - прилагането и изразяването на творчески умения и способности. Атриум (от латински език) - отворено дворно пространство, разположено в централната част на древноримското жилище.

"ОРФЕЙ" – Васил Димитров

ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА „МУЗИТЕ“ - Евтелпа Стойчева

„АЛЕКСАНДЪР КОМБАРИС“ - Евтелпа Стойчева 

Името е на местен жител, живял през XIX век, който е подарил 3000 тома книги на съществуващото тогава Културно-просветно дружество „Орфей“ – като с този акт се поставят основите на първата библиотека в Несебър.

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „СТЕФАН ВЛАДКОВ“ - Евтелпа Стойчева Предложението е свързано с личност от най-новата история на Несебър, чието име е останало в паметта на местните жители като учителя Владков. Личност, обединяваща училище, читалище и общественост. 

„КУЛТУРУМ“ - Таня Димитрова

Името обединява две думи - култура и форум

„ПОРТИКО“ - Пристанище за изкуство, култура и образование - Георги Петров

Портик (от латински език) в архитектурата се нарича пристройка към вход в сграда, чийто покрив обикновено е подпиран с колони. Освен това може да бъде възприето и като абревиатура на Портал за изкуство, култура и образование

Арт център „РИТЪМ” - Мария Иванова

***

Припомняме, че Културният център е четириетажна многофункционална сграда, в която е предвидено да има модерна театрална зала, киносалони, гримьорни, зали за репетиции, зали за събирания, за конгресен туризъм, интерактивна библиотека и Общински информационен център. Културният дом ще се ползва от Общински детски комплекс-Несебър, както и от всички школи по изкуствата на територията на общината.

Крайният срок за изпращане на предложенията е до 23 април 2017 г. След тази дата ще бъдат обявени трите най-добри, от които да се избере името.

Текст burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови