Артиума в Несебър с награда на АрхиМория 2019

Званието АрхиМаг за интериорен дизайн в категорията „Обществени сгради“ наградата получи „24 arch” -

за реконструкцията на площад „Жулиета Шишманова“ и проекта за Артиума в Несебър.

Това стана по време на откриването на уникалното бургаско изложение „Архимория 2019“ на 7 октомври.

Титлата АрхиМаг се връчва само в Бургас и е едно признание за магьосничество в архитектурата.

В проекта на Атриума са следвани основните принципи на несебърската архитектура без да се търси подражание на конкретни форми или имитация на дадена историческа епоха. 

Сградата следва логиката на несебърската къща с каменен приземен етаж и дървени горни етажи с динамични еркери. 

Голямата козирка предлага сянка за градските събития, които ще се състоят на площада. Тя е подпряна на раздвоени колони, които от своя страна правят препратка към характерните дървени подкоси, които крепят еркерите на възрожденските къщи. 

В разпределението на сградата също могат да бъдат открити паралели с типологията на несебърската къща. Характерният салон, който има разпределителна функция и прави връзка с всички други стаи е също така пространството за социален живот в къщата. В случая той е заместен от атриум, който прави както хоризонтални така и вертикални връзки между помещенията, служи за експозиционно пространство и място за среща.

Проектът за реконструкция на площад „Жулиета Шишманова“ обхваща няколко функционални зони – главен подход от Нов град, главен подход от Стар град, входна зона при второстепенни входове на културен център, открита сцена, свободно площадно пространство за публични мероприятия, зони за отдих и озеленяване, тротоари свързващи площадното пространство с останалата част на градската тъкан. 

Под площада е проектиран подземен паркинг с възможност за паркиране на над 60 автомобила. 

Основно предизвикателство при реализацията на площадното пространство представлява неговото озеленяване, което в голяма степен е решено на принципа на зеления покрив, поради намиращия се под него подземен паркинг.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови