ПСОВ Елените с нова глоба над 1 млн. лв.

РИОСВ Бургас наложи санкция от 1 170 780 лв. на ПСОВ Елените през септември, научи meduzata.com.

Това е поредната глоба за пречиствателната станция, собственост на Ветко Арабаджиев.

През октомври 2018 г. екоинспекцията даде казуса с пречиствателната станция на Елените на прокуратурата и НАП. Причината - неизплатени над 7 милиона лева глоби, наложени заради нерегламентирана работа на пречиствателното съоръжение от 2012 година.

Именно тогава е отнето разрешителното за използването му като воден обект. И тъй като актовете на РИОСВ-Бургас не са били нито обжалвани в съда, нито платени - първоначалната глоба набъбна до колосалните 7 млн. лева до началото на 2018 година.

Капацитетът на ПСОВ Елените е крайно недостатъчен и съоръжението не успява да поеме всички отпадни води, които преливат и изтичат в морето. Преди години то е било проектирано единствено за нуждите на курорта. 

През последните 20 години обаче към него са се навързали десетки новоизградени ваканционни комплекси и част от хотелите в Свети Влас. Туристите, които обслужва пречиствателната станция надвишават няколко пъти капацитета ѝ.

Допреди шест години пречиствателната станция на Елените се стопанисвала от дружеството „Вики инвест“. Днес управлението на станцията, собственост на Ветко Арабаджиев, се поема от ПОСВ „Елените“, отново частна компания.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови