Строят гнезда за 780 хил.лв. в Поморийското езеро /документи/

Как се разпределят 50 млн. лева за броене на птици и яйца

Срещу 780 хил. лв. е извършено „Опазване на редки и застрашени видове птици и природни местообитания, чрез спешни in-situ консервационни и възстановителни мерки и ограничаване на заплахите, в компелка от защитени природни територии на Поморийско езеро.

Става дума за построени гнезда с мидички.

В България са предвидени най-малко 50 млн. лв. за оцеляването на всичко що плува, скача, лети, пасе, цъфти, както и за цялата рода на тези, които са ангажирани с преброяването му. Отделно от тази сума, само за грижа от ръка разстояние за червеногушата гъска, са поискани 50 млн. над гореспоменатия бюджет, пише "Гласове".

Според разследване на американския сайт BuzzFeed, WWF е финансирал и въоръжавал горски рейнджъри, които са пребивали, изнасилвали и убивали бракониери. WWF е плащал заплати на паравоенни сили, обучавал ги е и снабдявал с инструменти и оръжия. Разследването е базирано на над 100 интервюта и стотици страници документи, сред които поверителна информация на организацията

По-голямата част от парите са по еврофинансиране, а националното съфинансиране е не повече от 20 на сто. Не съществува обаче такъв одит, който да може да засече точността на кой да е от докладите, свързани с изпълнението на тези проекти, просто защото нито една одитна организация не може да прекара месеци в броене на отчетени диви животни, повечето от които птици. Затова всеки отчет се проверява единствено и само на хартия. И това е логично: няма как да застанете в гората и да повикате всички трипръсти кълвачи за преброяване, например.

За да е прегледно и ясно за какво се отделя такава сума, досущ като в електронен магазин поднасяме информацията в строен вид – от най-висока към най-ниска цена.

Освен бюджетите, интересни са и някои подробности. Ето например, по проект „Консервационни дейности за целеви видове от директивата за птиците на Европейския съюз – белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България, бенефициент (тоест взима парите) е Сдружение с нестопанска цал (в официалния документ пише цАл) Стара Загора по Оперативна програма „Околна среда“, изпълнител е… ПЕТРОЛ АД.

Хората, които ще гонят птици, ще ги броят, хранят, ще им сменят пелените в гнездата, ще отчитат „смъртността под линиите за електропренос в гнездовите райони“, вероятно са на втора работа, след като приключат по бензиностанциите на компанията. Общият размер на държавното финансиране само по това перо възлиза на 85 хил. лв., а европейското е над 481 хил. лв.

Отиваме на страницата на Българското дружество за защита на птиците. Там в подробности е описана дейността в защита на царския орел и е даден линк към неговата страница. Всичко, което пише на тази „страница“, е NOT FOUND (не е намерена). Добре, де! И втори линк е даден – към www.lifeforsafegrid.bg Ще познаете ли? NOT FOUND.

За опазването на Българската белочела гъска на страницата на Българско дружество за защита на птиците такива неща като бюджети учтиво не са написани. Става ясно обаче, че финансирането е от ЕК и ЛАЙФ, а главен изпълнител на проекта е… Гръцкото орнитологично дружество. За всеки случай тук никакви други линкове не са дадени.

По Оперативна програма „Регионално развитие“ проектът „Създаване на новаторски модел за сътрудничество между общинските власти и заинтересовани страни и обмен на най-добри практики за развитие на туризъм, базиран на природите и културните ресурси, както и маркетинг на дестинациите около национални паркове „Рила“, у нас и „Сила“ и „Полино“ в Италия“, накратко СНМСМОВЗСОНДПРТБПКРКМДОНПРНСПИ, са изплатени 207 хил. лв.

Какво е направено за тези пари от изпълнителите Таралеж ЕООД, АйТиБи ЕС ЕООД, ЕТ Петър Илчев и ЕТ „Ви-Ге-На-В“ – Надка Кротева?

Да видим Надка Кротева. Тя е от село Горно Драгалище, Разложко, и на страницата на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България, пише: „Организацията не участва в проекти като бенефициент. Организацията не участва в проекти, като партньор.“ Участва обаче като изпълнител и за това е получила 27 800 лв. Според търговския регистър Надка Кротева се занимава с „продажба на стоки от собствено производство, покупка на стои или други вещи с цел да ги препродаде, сделки с интелектуална собственост, строеж и обзавеждане на недвижими имоти, лизинг.“

Още по-интересно е положението с „Таралеж“ ЕООД, чиято дейност е импресарска, вътрешен и външен дизайн, търговия с промишлени стоки, строителство на жилищни, битови и промишлени сгради. Седалището на фирмата се намира в апартамент в ж.к. „Младост“ в столицата. Получената сума е едва 14 500 лв.

ЕТ „Петър Илчев“ включва в портфолиото си „машинописни, фотографски, художествени, проектантски, шивашки и други услуги, бартерни сделки, покупка на стоки и други вещи с цел да ги препродаде…“

Единствено АйТиБиЕс е с ясна сфера на дейност, която е в IT сектора.

Само че, когато се сумират усвоените пари между тези четири… изпълнителя, те не надвишават 25 хил. лв., а са изплатени 207 хиляди. На кого?

Сред индикаторите на изпълнението са включени (правописът е запазен): „Организирани обмяна на опит, междурегионални събития, – учебно пътуване в самоковско, учебно пътуване в провинция Козенца, кръгла маса за обмяна на опит в Дупница“

Как изглежда оползотворяването на 700 хил. лв от „Зелени Балкани“ по проект „Подпомагане на гнездовите популации на три вида чапли (малка бяла, нощна и гривеста) и малък корморан, чрез ограничаване на заплахите, увеличаване успеха на размножаването и възстановяване на унищожени местообитания“?

Началото е свързано с „публикации, рекламни и презентационни продукти, издаване на дипляна за целите на проекта и поставяне на табели за пропагандиране на проекта на обекта, подготовка и организация на две пресконференции за начало и край на проекта.“

Важното е кой е изпълнител. НИСАН София, ЕАД. По проекта „Последната чаплова колония в Тракия. Възстановяване на смесени чаплови колонии в поречието на р. Марица“ автомобилният вносител е получил 35 хил. лв. Не се съобщава дали чаплите са получили свое МПС или някой ги вози на повикване.

По проекта „Изработване на План за управление на защитена зона „Конуш“ на обща стойност от 196 хил. лв., изпълнител е „Бест Електроникс“ ЕООД.

Срещу 780 хил. лв. е извършено „Опазване на редки и застрашени видове птици и природни местообитания, чрез спешни in-situ консервационни и възстановителни мерки и ограничаване на заплахите, в компелка от защитени природни територии на Поморийско езеро – защитената зона „Поморийското езеро“, защитена зона „Поморие“, Защитена местност „Поморийско езеро“ и Рамсарски сайт „Комплекс Поморийски влажни зони“. Тук изпълнителите са три компании.

ИНКОМ ПВ ООД от Ямбол се занимава с търговия с промишлени, хранителни и селскостопански стоки. Иначе фирмата е бенефициент също по „Предотвратяване на наводнения в селата Кукорево и Окоп, община Тунджа“, на стойност 250 хил. лв., по „Подкрепа за деинституционализация чрез изграждане на социална инфраструктура за деца и младежи в риск в гр. Ямбол“ за 490 хил.лв., а също и за „Безопасен труд и устойчиво развитие във „ВИНМПРОМ ЯМБОЛ“ ЕАД“ за незначителните 24 хил. лв. Не е изненада, че са се справили и с възстановяването и консервацията на видове и местообитания с европейска значимост в Поморийското езеро за едни 250 хиляди.

Друг изпълнител – РТК ООД, се занимава със сметосъбиране, сметоизвозване, сервизно обслужване на моторни превозни средства, поддържат насаждения по улици, алеи и площади, включително оформяне на корони на дървета. Какво пречи да спасят и птиците в Бургаското езеро?

Проверката на проект след проект сочи това, което се вижда и по-горе: фирми с дейност, която дори в сферата на фантастиката не може да се доближи до изпълнение на задания, свързани с опазване на околната среда, са… изпълнители.

Търсенето в официалните източници е нелеко занимание, искат се познания, опит и разбиране къде и какво да бъде търсено. Затова и хората реагират бурно, когато научат, че за бюджета на едно международно спортно събитие е отделен бюджет от 1 млн.лв., но не могат да си представят как изглежда разпределението на 50 милиона и как автомобилен дилър или петролна компания стават част от спасяването на природата като броят птици, гнезда, яйца и пера.

И ако Беър Грилс изяде в България една природно опазена жаба и по непотвърдени слухове – също и една змия, то ламята на голямото лапане на еврофондове може да се страхува само от вероятния европрокурор Лаура Кьовеши. Тя отлично знае откъде идваме и какво сме сторили с европейските пари.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови