МВР министърът ще посети Малко Търново, скоро камери по още 59 км от границата

„Получих искането за среща с кмета на Малко Търново, естествено такава ще бъде направена, ще бъде обяснено не само там, но и на всички местни жители какво се цели.

В момента, когато можем да кажем, че  миграционният натиск е малък, ние трябва да се готвим за евентуални кризи“, заяви министър Младен Маринов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народните представители Димитър Бойчев и Диана Саватева за актуалното състояние на интергираната система на наблюдение и охрана по границата и изразходването на европейската помощ от 160 млн. евро, получена през 2016 г.

Депутатите заявиха, че периодично отправят въпроси за ситуацията по южната граница, тъй като картината е динамична, често се появяват фалшиви новини и дезинформации, които  объркват и тревожат хората.

В правото си на реплика Саватева попита министърът дали ще се отзове на поканата на кмета Илиян Янчев и може ли неговата идея за камери на входове на населените места да бъде финансирана от европейската помощ. Тя подчерта, че министерството е парирало с подробна информация разпространените фейкове за бежански лагери в граничните райони. 

„Целта ни е там да бъде подготвена инфраструктура за действие при евентуална криза, с оглед да не се допусне свободно движение на нелегални мигранти в страната”, бе категоричен министър Маринов. Той подчерта, че на този етап миграционният натиск по границата ни с Турция и Гърция е в рамките на нормалното и държавата се справя с този проблем.

„Следим сериозно ситуацията в Гърция, тъй като цифрите показват, че по-сериозният проблем е там. Където няма изградено  възпиращо съоръжение, охраната се извършва на база на физически и технически контрол. Естествено ние сме усилили постовете, изпратили сме допълнително техника: термовизионни камери, уреди за нощно виждане, подвижни патрули, така че на този етап бързо прихващаме опитите и добрата  комуникация и с гръцките власти довежда до това мигранти да не преминават незаконно  на наша територия“, обясни министърът. 

Той предостави подробни данни за интегрираната система за наблюдение по границата. Според тях първата фаза,  в участъка между ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово, е въведена в действие през 2013 г.

Втората фаза,  между ГКПП Лесово до устието на река Резовска, на отделни участъци и направления от границата, е в работно състояние и се използва активно в граничното наблюдение. За следгаранционното поддържане на функциониращата част от Интегрираната система за наблюдение са осигурени средства по Фонд „Вътрешна сигурност“, като предстои провеждане на обществени поръчки.

Към момента се изпълнява  третата фаза за разширение на интегрираната система за наблюдение със средства от Фонд „Вътрешна сигурност“, като след завършването му ще бъде осигурено наблюдение на нови 59 км от държавната граница. Допълнително ще бъдат интегрирани нови стационарни постове за техническо наблюдение.

Министър Младенов заяви още, че в районите, непокрити от Интегрираната система се използват мобилни системи за наблюдение, извършват се полети с хеликоптери на Специализирания отряд за въздушно наблюдение към Главна дирекция „Гранична полиция“, излъчват се гранични полицейски наряди, осигурени с ръчни термовизионни камери, преносими системи за наблюдение и прибори за нощно виждане.

Относно идеята на кмета на Малко Търново за камери на входа на пограничните села министър Маринов съобщи, че е разпоредил  да се направи анализ дали  това оборудване е допустимо по условията за оползотворяване на помощта от Европа. 

Към момента са договорени  около 137 млн. евро, приблизително 78%  от общата стойност на проектите, като от тях са разплатени малко над 101 млн. евро, или приблизително 57%. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови