Спасяват транспорта в Странджа с допълнителни субсидии

Отпускат допълнителни субсидии за автобусния транспорт до Малко Търново, предаде БНР. Работи се и по нова наредба за финансиране на транспорта до слабонаселени места.

Линията Бургас-Малко Търново се обслужва от един-единствен превозвач. Той обаче обяви, че ако не бъдат увеличени субсидиите, ще преустанови дейността си.

По думи на бургаския депутат Иван Вълков Министерството на транспорта е уверило, че ще отпусне допълнителни средства за линията. Той съобщи, че за първото тримесечие са изплатени 15 833 лева субсидии и са отпуснати още 14 167 лева. Като база за сравнение Вълков посочи, че за 2018 г. са били получени общо 15 296 лева за цялата година.

След второто тримесечие ще бъде направен анализ на ситуацията.

Вече е създадена и работна група с представители на държавните власти, общините и превозвачите, които да работят по промените в нормативната уредба за цялостното разрешаване на проблема.

Припомняме, за проблема с транспорта в Странджа стана ясно през февруари. Тогава десетки села от Малко Търново бяха застрашени да останат откъснати от света заради драстично намалените от държавата субсидии за превоз в труднодостъпни и планински райони.

Въпреки уверенията, че проблемът ще бъде разрешен и разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка на субсидиите за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии, към края на март компенсации за превозвачите от Странджа все още нямаше.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови