Реконстуират ПСОВ Китен за 22 млн. лв.

Началото на 2019 г. започна с добра новина за жителите на Приморско и Китен.

Пречиствателната им станция ще бъде разширена и обновена за над 22 млн. лева.

Проектът „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско-Китен“ ще завърши по план на 21 декември т.г.

В момента ПСОВ Китен работи и поема товар на замърсяването на 37 000 еквивалент жители. След реконстукцията допълнителният брой жители с достъп до подобрено пречистване на отпадните води ще бъде 55 000, съобщи кметът Димитър Германов.

Потози начин ще се подобри качеството на ВиК услугите на теротироята на общината.

Първата копка преди днес направиха кметът на Приморско Димитър Германов, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-министър Атанаска Николова и народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Ивелина Василева. 

Церемонията беше уважена и от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев, както и председателя на Общинския съвет Приморско г-жа Златина Тюлиева, общински съветници и кметовете на съставните населени места.

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов сподели, че проектът е плод на седем години упорит  труд на целия екип, съвместно с Министерството на околната среда и водите и Управляващият орган на Околна среда, за което им благодари. Той изтъкна, че като община, която залага на развитието на туризма, Приморско има голяма нужда от тази инвестиция и това ще се отрази изключително ползотворно на предлагания от общината туристическият продукт. 

Реално пречиствателната станция е построена през 1974 г., а работи от 1980 год., съобщи кметът на общината.

Ще бъде разширен не само капацитетът й, но и ще има и третично пречистване на отпадните води, допълни зам.-министър Атанаска Николова.

Спецификата на този проект изисква да не се прекъсва функционитането на пречиствателната станция по време на реконструкцията, допълни Ивелина Василева.

Конкретните цели, които ще се осъществят с реализацията на проекта, са намаляване на несъответствието по отношение пречистване на  отпадъчните води - постигането на  съответствие с Европейското екологично законодателство, както и постигане на устойчиво регионално развитие в областта на екологията.  От съществено значение е опазването на природните ресурси, които са база за развитие и конкурентоспособност и повишаване качеството на живот на населението  в общината, чрез осигуряване на здравословна и благоприятна среда.

Общият бюджет на проекта е 22 272 737 лв, като самоучастието на община Приморско е 10%. Финансирането е по ОП Околна среда 2014 – 2020 г.

Текст и снимки: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови