Националният фолклорен конкурс "Созополска дъга" открива нови таланти

Рекорден брой участници във второто му издание

 

За два дни Созопол се превърна във столица на българския фолклор и българската народна традиция.700 танцьори,инструменталисти и певци от цялата страна намериха своята сцена в Созопол и дадоха най-доброто от себе си по време на Националния  фестивал „Созополска дъга”, който има конкурсен характер. Изпълнители от различни фолклорни области, на възраст от 4 години до 86 години дефилираха на сцената на НЧ „Отец Паисий” където се проведе второто издание на фолклорния фестивал.

Престижно жури в състав Даниел Спасов от предаването по БНТ „Иде нашенска музика”,Илка Димитрова от програма „Хоризонт” на Националното радио, Росен Богданов , секретар на Международната федерация на фолклорните фестивали,Павлина Тодорова, преподавател от Варненското музикално училище, нейният колега Николай Докторов- преподавател по кавал и Саша Стоянова от Съюза на читалищата в България оценяха участниците от различните възрастови групи в различните категории. Журито даде и висока оценка на община Созопол, която не само подкрепя културата, но и прави всичко възможно да съхрани и популяризира народното творчество. „ Община Созопол е сред малкото общини в България, които дават шанс на най- талантливите изпълнители на фолклорна музика и песен. Подкрепата за едно такова голямо събитие е подкрепа за българщината и за България”, заяви Даниел Спасов, който изказа персонална благодарност от името на журито към кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

С особена гордост и истинско удовлетворение получиха своите награди и висока оценка от журито изпълнителите от Созопол и от населените места в общината. Фолклорните традиции, любовта към народната музика и таланта на малки и големи участници донесе много слава на Созопол.

Истинско музикално откритие за журито и за  музикалните педагози се оказаха двете невръстни народни певици от Созопол Симона Найденова и Наталия Ангелова. Двете ученички от СОУ „Св.св. Кирил и Методий” впечатлиха журито и спечелиха симпатиите както на публиката, така и на останалите участници. Техните песни и изпълнения, тяхната емоция и талант ще останат в историята на фестивала като най- голямото откритие по време на подобен фолклорен форум. Созополските славейчета бяха класирани на второ място, но красотата на изпълненията ми, заряда на детската емоция и таланта на бъдещи звезди очертават пътя им към голямата сцена, сподели директорът на фестивала Пепи Запрянова.

На второ място журито класира Гергана Василева от  НЧ"Ангел Величков 1902" с.Росен общ.Созопол в категорията индивидуални изпълнители в четвърта възрастова група.В пета възрастова група на трето място бе класиран  народния певец от с. Крушевец   Станко Йорданов.

Истински фурор предизвика изпълнението на  Фолклорна група " Перуники" към СОУ"Св.св.Кирил и Методий" гр.Созопол. Младите изпълнители показаха красотата на българската народна песен и своя талант на изпълнители, което е особено важно при груповите и хорови изпълнения. Журито даде своята най- висока оценка и връчи най- високото отличие. Най- голямата награда, обаче младите изпълнители от Фолклорна група"Перуники" получиха от созополската публика.

На първо място бяха класирани и невероятните изпълнители от ДФГ "Росенче" към НЧ "Ангел Величков" с.Росен общ.Созопол, които се оказаха най- добрите в трета възрастова група. Село Росен се оказа ковачница на таланти и Смесена битова група към НЧ"Ангел Величков 1902" получи първото място в пета възрастова група. На второ място бяха класирани Женската фолклорна група и Мъжката фолклорна група от с. Росен.

С най- много участници и с най- много награди се отличиха варненските изпълнители. Наградени бяха и танцьори, инструменталисти и певци от Карнобат, Севлиево, Долно Езерово, Несебър и Бургас. По време на втория Национален фолклорен конкурс „Созополска дъга” бяха връчени и специални награди на 4 годишната Катерина Лучкова за най- малък участник и на 86 годишният варненски гайдаржия Минко Костадинов, които станаха символ за приемственост между поколенията българи, които обичат народната музика и тачат български фолклор.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови