Остров Св. Иван става атракцион като Св. Анастасия

Грандиозно историческо разкритие се готви в Созопол

Община Созопол ще да поиска стопанисването и управлението на остров Свети Иван от държавата. Това гласуваха днес единодушно общинските съветници в морския град.

Всъщност островът в момента е на две министерства – на отбраната – частта около фара и на културата – останалото. Община Созопол иска да стопанисва дела на Министерството на културата.

„Премиерът Бойко Борисов ни обеща още преди изборите, че ако стана кмет отново, Созопол ще получи острова. Преди дни се видяхме в Поморие и отново повдигнах темата”, каза кметът Панайот Рейзи.

Островът ще се превърне в новата атракция на курортния град. „В Бургас вече има такъв прецедент – остров Св. Анастасия. Имаме уникалният късмет на остров Св. Иван при разкопките да открием мощите на Св. Йоан Кръстител. Ще имаме възможност да кандидатстваме по европейски програми“, обясни кметът Панайот Рейзи.

Идията е да се направи турустически маршрут по море – Бургас – Св. Анастасия – Св. Иван – Созопол. На острова ще има два кея – откъм север и откъм юг. Ще има кътове за отдих, както и магазинче за сладолед, кафе и разхладителни напитки.

Още през миналото лято е била създадена фондация, която се е заела с възстановяването на манастира и църквата. В нея влизат собственици на имоти в Созопол – Георги Крумов, Стефан Шарлопов, Кирил Арнаутски, Михаил Заимов. Те са ходили при Вселенския патриарх с искане за достъп до неговата библиотека.

Сега самият кмет Панайот Рейзи е написал писмо до партиарха. Достъпът до неговата библиотека е необходим, за да се съберат и намерят данни за историята на острова. Според созополския кмет ще има грандиозни разкрития, които ще привлекат много туристи.

Текст и снимка Ирина Генова

Коментари   

#1 Penka 28-05-2016 15:41
Интересно на кого ще дадат под наем "магазинчето за сладолед,кафе.. ..."?Със сигурност няма да е на созополчанин... ...А да,забравих те за местните са само високите данъци!
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови