Община Созопол е с Общ устройствен план

Панайот Рейзи: ОУП ще допринесе много за развитието на общината

- Г- н Рейзи, разбрахме, че Общият устройствен план на община Созопол е вече утвърден? Има ли съществени промени от първоначално изготвения?

- От първоначално изготвения ОУП до ден днеше изминаха 9 години. Няма начин да няма промени. Няма съществени промени обаче. Те са изцяло свързани със запазването на екологията, защото в България най-много се страхуваме от екоорганизациите. 

Съобразяваме се с тях, за да се случи. Защото 9 години е страшно много дълго време. За мен този ОУП е морално остарял. Хоризонтът му е 20-25 години, което означава, че половината е минало. 

По-важното е, че сме накрая. Още не мога да кажа, че е влязъл в сила. В края на юли е срокът за пускане на заповедта.

- С какво ще допринесе новият ОУП за развитието на община Созопол?

- Направата на ОУП е много важна за всяко едно населено място. Защото първо в него са показани нещата, които могат да се случват като строителство, като архитектура, като параметри и второ работата на общинската администрация ще бъде много улеснена. Всеки един инвеститор, който пожелае да инвестира, може да дойде в общината, да се срещне с мен, с главния архитект или с някой от ТСУ и да му бъде обяснено в даден имот какво може да се направи.

- Как ще се отрази на бизнеса Общият устройствен план на общината?

- Много се надявам, че ще се отрази добре, защото почти няма морска община с ОУП и с влизането в сила на този Общ устройствен план на Созопол, ще даде шанс на инвестициите. 

Тази крачка, която ще се направи, ще допринесе много за развитието на Созопол. 

- Спомням си, че в първоначалния ОУП имаше предвидени екоселища. Ще бъдат ли построени?

- Край Равадиново са заложени. Те са така наречените туристически чифлици.   

Определените територии са с изключително ниски показатели - от порядъка на кинт 0.2. (Кинт е коефициентът на интензивност на застрояване, което представлява разгъната застроена площ върху площта на имота б.а.) За тези туристически чифлици коефициентът е 0.2, което означава, че на 1 декар могат да се застроят 200 квадратни метра. Идеята за тези територии е да се възстановят традициите, свързани с лозарството и овощарството, и да се получи нещо като шатата във Франция. 

- Т.е. ще има друг таргет на туризма?

- Точно така. Но този таргет сме го заложили да влезе в сила 2020 г., защото ако сега се предвиди някакъв по-сериозен бум на строителството в градската зона, да не би в един момент да не стигне инфраструктурата.  

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови