Какво има Созопол повече от другите?

За двете септемврийски ваканции спечелихме колкото за месец август, хвалят се търговците

Не става въпрос за плажовете, макар че Централният плаж днес бе предпочетен от стотици туристи, повечето от които бяха предпочели свободната зона, а платените чадъри приютяваха единици.

Почти всички заведения в Созопол все още работят и не се оплакват от липса на клиенти. Градът е пълен с туристи - индивидуални и групови, видя наш репортер. Слънчевият град предразполага своите гости към дълги разходки и култови места за селфита и снимки. Поне десет групи чуждестранни туристи имаше днес в града, а центърът бе предпочетено място и от много индивидуални туристи, както и от семейства.

Сергиите допълнително привличаха с шаренията си, но по-голямата част от гостите на хилядолетния град предпочитаха своеобразен маршрут, който започва от красивата църква „Св.св. Кирил и Методий“ гордо издигнала белоснежна снага, а златният и купол се вижда от всяка точка на града.

Отвътре църквата заслепява със красота и стил, характерен за православните храмове, но допълнен с изящни икони и утвар. Амвонът с уникална дърворезба и иконописът над него привличат като с магнит хилядите туристи, които влизат в най-голямата созополска църква.

След църквата туристите спират и дълго разглеждат археологическите разкопки в близост. Групите имат късмет с екскурзоводите, които подробно разказват за разкритите артефакти и прелюбопитната история на това място.А там по необикновен начин се преплитат различни исторически епох и- от храмовете на Посейдон и Персефона, до грандиозната крепостна стена и средновековните църква и манастир. Въображението се подхранва допълнително от факта, че именно на това място бе открит и скелета на т.нар. созополски вампир.

В рамките на този археологически комплекс бяха открити и мощи на Св. Николай Чудотворец ревниво пазени през вековете в гърне с капаче в малка тухлена ниша. Съвсем в края на археологическия комплекс, там където започва Южната крепостна стена, скромно и някак чужда за ежедневната суетня се намира керамична пещ от втората половина на V в. преди Христа, каквато не е разкривана досега по нашите земи. Но защо тъне в храсти и плевели и някак нелепо е покрита с ръждясала ламарина?!

Разходката продължава по Южната крепостна стена, която разкрива живописна гледка към залива и града.Туристите криволичат покрай киприте и примамливи ресторантчета накацали на  скалите,които се надпреварват да предлагат рибни вкусотии и невероятна гледка. След Крепостната стена туристите продължават по тесните калдъръмени улички, като някои навлизат смело в сърцето на Стария Созопол, а други продължават на север, за да стигнат до Художествената галерия и разкопките на нос Скамни. И едните и другите има какво да видят- възрожденските къщи запазили старинния дух на града, Античния комплекс и църквата Св. Георги, новият Етнографски музей и множеството малки параклиси. Созополските баби ги приканват и повечето си продължават разходката с бурканче сладко от зелени смокини, други присядат в уютните и закътани ресторантчета и механи. 

Разходката приключва отново в центъра на града, където повечето посетители отново разглеждат пъстрите сергии и си тръгват със сувенир. Търговците се хвалят, че двете четиридневни ваканции през септември са били много успешни за бизнесът им. През почивните дни за Съединението и за Независимостта спечелихме колкото през август, споделиха някои от търговците, видимо доволни от есенния месец.“ Повечето туристи са българи, идват със семействата си, с приятели. Чуждите туристи са предимно французи, немци, има и поляци и словенци,разказва младият грънчар, който едва смогва да обслужи поредната група туристи.

Повечето търговци и ресторантьори ще хлопнат кепенци още на 26 септември, но други ще останат и през октомври, защото тази година сезонът е много странен, споделят те. “През юни беше много зле, а сега нещата са повече от добре. Сезонът видимо е по-дълъг тази година, каза за burgasdream.com художник, който смята да остане и през октомври.

Туристите не бързат да си тръгнат. Разходката продължава по крайбрежната алея, където за последно се правят снимки, а очарованието на морето, рибарските лодки и близостта на Свети Кирик, правят сбогуването със Созопол дълго.

Какво има Созопол повече от другите курортни градчета по Южното Черноморие?

Атмосферата. Уникална, неподправена и очарователна. Неподвластна на времето, конюктурата и сезоните.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови