Седем години от откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител на остров Свети Иван /снимки/

Авторът на историческото събитие проф. Казимир Попконстантинов  споделя, че продължава да мисли за събитията от 28 юли 2010 г. и хората от екипа, с които подели върховното усещане да открие изключително ценната и значима за целия християнски свят находка.

„ Не ми излиза от ума, всеки ден мисля за този ден и за откритието, което направихме заедно с невероятната Цоня Дражева, която за съжаление вече не е сред нас и с колегите от екипа. Това усещане ме съпътства всеки ден, този миг на изключителна радост и удовлетворение, което за един учен и археолог може да се случи само веднъж в живота. Признавам, че откриването на мощите на свети Йоан Кръстител е изключителен шанс, за който благодаря на Бога и моя екип, сподели за burgasdream.com проф. Казимир Попконстантинов.

От екипа на burgasdream.com  проф. Попконстантинов разбра, че  получава изключително признание за своята работа от Варна, като за празника на града- 15 август той ще получи престижното звание „Почетен гражданин на Варна“. 

Изключително се радвам за оценката и признанието, което ми дава Варна, но от вас научавам  този факт, каза проф. Попконстантинов. Щастлв съм, че ще бъда почетен гражданин на два морски града. Но това, което изпитах в Созопол с откриването на мощите на свети Йоан Кръстител е може би най- ценното преживяване за мен като учен, археолог и човек, допълни още проф. Казимир Попконстантинов.

На 28 юли 2010 година Созопол се превърна в световна сензация, след като екип от археолози, ръководен от проф. Казимир Попконстантинов разкри при разкопки мощите на свети Йоан Кръстител. Първите новини за това историческо откритие бяха плахи и с много условности. Но само ден след това световните информационни агенции гръмнаха с чудната новина, която изстреля Созопол и България начело в световния информационне обмен.

Какво се случи на 28 юли 2010 година в ранния предиобед?

Мраморен реликварий от края на IV и началото на V век намери екипът от археолози, воден от проф. Казимир Попконстантинов, който извършва разкопки на остров Свети Иван край Созопол. Реликвараят, наподобяващ малък саркофаг, е първият, открит в археологическа среда по Южното Черноморие. Екипът се натъкнал на находката при проучването олтара на храма, който е от ранновизантийската епоха. "Манастирът, в който той е намерен, е бил под юрисдикцията на византийската патриаршия още от XI l. В него 100% има мощи на велик мъченик на християнската вяра и това са мощите на Свети Йоан Кръстител. В Истанбул, знаете, се намират главата и ръката на Йоан Кръстител. И няма нищо учудващо, че част от мощите са пристигнали и тук, в друг византийски манастир в тогавашната епоха", казва археологът Казимир Попконстантинов. Той и проф. Божидар Димитров са убедени, че мощите са на Предтеча, защото кутията е била вградена в центъра на олтара на храм, носещ името на светеца. Реликварият е непокътнат. Капакът му е запечатан с червен восък. Той бе отворен тържествено два дни по-късно пред комисия и репортери в Археологическия музей.

Година по-късно мoдepeн мeдицинcĸи cĸeнep видя oтвътpe и нaпpaви 3D изoбpaжeниe нa мoщитe нa cв. Йoaн Kpъcтитeл, ĸoитo бяxa oтĸpити нa ocтpoв Cвeти Ивaн в Coзoпoл. Изcлeдвaнeтo e извъpшeнo в бypгacĸa ĸapдиoбoлницa и e зacнeтo oт eĸип нa National Geographic (Heшънъл Джиoгpaфиĸ). To беше пoĸaзaнo във филмa „Изгyбeнитe мoщи нa Cвeти Йoaн Kpъcтитeл“ зa нaй-ĸoмeнтиpaнaтa apxeoлoгичecĸa нaxoдĸa зa гoдинaтa.Πoтвъpдиxa ce извoдитe, нaпpaвeни пo-paнo пo дpyги мeтoди – чe ĸocтитe ca нa мъж, cpeдизeмнoмopcĸи тип, мeждy 30 и 40-гoдишeн, yпoтpeбявaл pacтитeлнa xpaнa.Изcлeдвaнeтo e извъpшeнo oт д-p Лъчeзap Caвoв, ĸoйтo paбoти нa cĸeнepa, в пpиcъcтвиeтo нa oтĸpивaтeля нa мoщитe пpoф. Kaзимиp Πoптoдopoв. Чacт oт пpoцeдypaтa ca и 3D изoбpaжeния, ĸoитo пoĸaзвaт вътpeшнaтa cтpyĸтypa нa нaxoдĸaтa.

Това са само част от събитията, които съпътстваха и последваха историческото откритие на проф. Попконстантинов. Днес Созопол с гордост показва християнската реликва на хилядите поклоници, които посещават града. Мощите на свети Йоан Кръстител са изложени за поклонение в храм Св. св. „Кирил и Методий”.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови