Созополски майсторки учат Иван Звездев да прави дамги

Известният кулинар ще научи тайната на уникалния сладкиш, станал своеобразна емблема на Созопол наред със сладкото от зелени смокини. От своя страна той пък ще разкрие майсторлъка при готвене на курбан.

Всичко това ще се случи на 15 август, когато Созопол и цялата православна общност празнува Света Богородица. Кулинарната демонстрация ще се проведе в двора на Етнографския музей, а публиката и гостите ще могат да опитат както от курбана на Звездев, така и от дамгите, които ще се приготвят на място.

Интересът към уникалния сладкиш, типичен само и единствена за Созопол отдавна е прехвърлил границите на страната. През годините дамги, изработени от дамите от Тракийско дружество „Яни Ппопов“ са пътували до различни страни, в които община Созопол е участвала в туристически борси.

Дамгите са сладката тайна на Созопол, а уникалната рецепта се предава само от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. В крайморския град му казват още гръцки сладкиш, но с годините уникалния сладкиш става достъпен за приготвяне от много от созополските жени.

Кулинарната демонстрация е от 19.00 ч. на 15 август, вторник в Етнографския музей на Созопол.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови