Ще има ново обществено обсъждане на проекта за Рибарското пристанище в Созопол

Ново обществено обсъждане на проекта за реконструкция на старото Рибарско пристанище е насрочено за петък – 29 ноември, от 17.00 часа в киновидео клуба в читалище „Отец Паисий” в Созопол.

Представената преди две седмици нова визия на порта и заложената в нея идея да бъдат поставени понтони в залива предизвика недоволството на рибарите, които бяха подкрепени от своите съграждани. Организирана бе и подписка, събрала мнението на над 200 созополчани.

Кметът на общината Тихомир Янакиев, обещал предизборно да обсъжда и да търси правилните решения на наболели проблеми заедно с обществеността, представи аргументите „против” проекта, изречени от рибарите, и подписката на зам.-министъра на земеделието на среща, състояла се в София. Подписването на анекса към одобрения договор за реализация бе отложено до постигането на консенсус между проектанти и рибари.

Лозана Василева заяви, че проектът за реконструкция на рибарското пристанище в Созопол ще бъде реализиран, ако бъде намерен вариант да се увеличи броят на лодкостоянките без поставянето на понтони.  

„Ако проектът предизвиква обществено напрежение, той може да бъде спрян, без каквито и да е било санкции за общината”, уточни тя.

Сега наред са рибарите, които трябва да намерят доброто за тях решение.

Подготовката на настоящия проект започва 2012 година с проектиране на Подробен устройствен план /ПУП/ на рибарското пристанище. След години на съгласуване с институции и няколко държавни експертни съвета и паралелно с това получаване на удостоверение за експлоатационна годност на пристанището, Община Созопол внесе за одобряване проектното предложение през м. септември 2018г.

На 27.03.2019 г. Община Созопол подписа договор за безвъзмездна финансова помощ №BG14MFOP001-1.009-0003-C01 с Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” за изпълнение на проект „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр. Созопол – терминал 1”.

Договорът е в сила от 27.03.2019 г. и е със срок за изпълнение до 27.09.2020 г. Размер на БФП – 799 708,38 лв. без ДДС.

Общинско рибарско пристанище Созопол има прилежаща акватория, която е част от вътрешно акваториалното пространство на пристанище Созопол, известно като „Созополски гаван”. Пристанището е регистрирано в Изпълнителна агенция „Морска администрация” и има издадено удостоверение за експлоатационна годност.

Пристанът за рибарски лодки е разположен в бреговата зона по протежение на ул. „Крайбрежна”. Територията на част от улицата, съществуващият паркинг и сегашната брегова зона са отвоювани от морето през годините. Дължината на подпорната стена, ползвана за кей при приставане на рибарски лодки и товаро-разтоварни и обслужващи дейности е около 325м.

Проектът предвижда изграждане на плаващи пристани, ориентирани перпендикулярно на кейовата стена. С това ще се увеличи общата дължина на приставане на плавателните съдове като нарастването на капацитета на рибарското пристанище за приемане на плавателни съдове е почти удвоена.

Пристанищните съоръжения са проектирани така, че да бъдат обтекаеми, проницаеми и да внасят минимални смущения във вътрешно-акваториалния режим на пристанище Созопол. Те се отнасят към съоръженията, които оказват незначително влияние на теченията в акваторията на пристанището, с добри хидравлични показатели - проницаемост и обтекаемост.

Съществуващият кей подлежи на реконструкция, като дължината му е разделена на три участъка. Участък №1 запазва съществуващата бетонова настилка на горно ниво и се предвижда ново бетоново покритие върху надстройката. В Участък № 2 и Участък №3 се предвижда освен това и демонтаж на съществуващата компрометирана бетонова настилка и подмяната й с нова.

Сухоземната част на пристанището е предвидена преобладаващо за паркиране – на леки моторни превозни следства, бусове и за разполагане на плавателни съдове в зимния период. Новата настилка на паркинга ще бъде от гранитен плаваж като характерен елемент от градската среда. Обособени са паркоместа за 65 бр. автомобили, за моторни превозни средства за хора с увреждания – 4 бр. за бусове – 18 бр. По-широките паркоместа за бусове могат да се използват през зимните месеци за извеждане на сушата на регистрирани рибарски лодки с ширина до 2,50 - 3,00 м.

Проведени са процедурите за избор на строител, на авторски надзор, в момента приключва и процедурата за избор на строителен надзор. В резултат на тези извършени действия Община Созопол е поканена да подпише Анекс към Договора за безвъзмездна помощ – условие за изплащане на аванс от ИАРА към Общината, а тя съответно към изпълнителите съгласно условията на сключените договори.

Целта на настоящата среща е да се удостовери за пореден път готовността на Общината в качеството й на Възложител да се опита да създаде условия за намаляване на предстоящия дисконфорт както за рибарите, така и като цяло за жителите и гостите на Созопол. Да се гарантира опазване собствеността на рибарите и същевременно Общината да осигури фронт за работа на строителя.

Заедно с този за Рибарското пристанище ще бъде обсъден още един, също важен за развитието на Созопол, проект. Той е с наименование: „Съвременен разказ на отминали времена в античния град Аполония, основа за развитие на иновативна туристическа индустрия в югоизточен планов регион“, който е представен във Фонда за устойчиви градове.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови