В Созопол: Откриха сезона на плажа със синия флаг /снимки/

С изискано парти снощи бе официално открит сезонът на централния плаж в Созопол. 

В код синьо и бяло, в заведение на метри от морето, концесионерът Кирил Спасов посрещна своите гости с екоетикета „Син флаг”, който плажът спечели.

На пясъчната ивица ще бъде осигурена денонощна охрана. В момента има четирима спасители, като от 1 юли те ще бъдат 7 на брой. Постовете са през 150 метра, като на всеки два ще има трима спасители и допълнително един ще обхожда всички, обясни Спасов.

Цените на чадър и шезлонг този сезон ще бъдат по 3.50 лв. Плажните принадлежности се дезинфекцират рано сутрин, а след това и след всеки турист.

С откриването на сезона Спасов се надява на силно лято и вече очаква своите първи летовници. Според него най-добрият турист е българският и Созопол отговаря на всичките му изисквания, а именно – спокойствие, малки семейни хотелчета и специално внимание.

Гости на партито бяха кметът на Созопол Тихомир Янакиев, председателят на Общинския съвет Георги Пинелов, представителите на местната администрация и журналисти.

Централният плаж в Созопол получи най-високия утвърден стандарт в туризма и световен екоетикет “Син флаг”, като за пръв път се нареди сред лидерите за чист пясък  и бе признат като едно от местата с кристална морска вода. 

За да получи "синьото" признание  Созопол-централен покри около 30 критерия в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите.

"Син флаг" е най-високото световно признание за чистота, безопасност и достъпност на плажовете. Критериите не са само за чистотата на водата, а за цялостната услуга, която се предлага, включително и за отлично управление, съхранение и развитие на ивицата.

Наред с всички екологични критерии за предстоящото лято, плажът отговаря и на всички национални и международни здравни насоки и изисквания за безопасност.

„Ние сме горди с този знак, защото плажът в Созопол за първи път е отличен с него, а ивицата вече е в световната ранглиста на плажовете отличници”, каза концесионерът Кирил Спасов.

Той посочи, че през последните години чуждестранните туристи обръщат особено внимание, когато търсят място за почивка и летуване у нас, дали плажът има сертификат „Син флаг”. Големите туроператори също поставят като условие към плажовете да им се предоставя документ за качество, добави Спасов.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови