Огради на Буджака затрудняват достъпа до плажа 

Строителни нарушения в местността Буджака в Созопол разгневиха местните жители. Големи постройки висят на скалите, които трябва да са неприкосновена държавна собственост. 

Табели на български и руски уведомяват, че това е "частна собственост". Затруднен е и достъпът до малкия плаж на „Райския залив“, предаде BTV. Има достъп, но само до част от плажа. 

Заради оградите няма възможност хората как да слязат до самия бряг. И не само самите туристи, тези, които имат на втора линия къщи, трябва десетки, дори стотици метри да заобикалят отнякъде, за да слязат долу до морето“, обясни концесионерът на плажа Стойчо Неделчев. 

За да стигне до заградените части от плажа и концесионерът ползва лодка. Проверката на общината отне месец и установи няколко нарушения. 

„Не са чак толкова много (нарушенията, бел. ред.), колкото хората очакваха, примерно нещо „уау“, че всички достъпи са запушени към морето, не е така. Основните - тези, които са фрапиращи, са 4-5", каза кметът Тихомир Янакиев. 

Съставени са констативни актове за премахване на оградите. 

Част от хотелите са изградени и върху уникално антично съоръжение от 5 в.пр. Хр. Това алармира и спелеологът Атанас Русев. Под Буджака имало голяма пещерна система, която е била използвана в древността за водоснабдяване на града. През 2007 г. екипът му започва проучване, прекъснато от излят бетон, твръди спелеологът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови