Кметът на Созопол с равносметка за стопанисването на паркингите

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев направи равносметка за стопанисването на паркингите, които до това лято бяха отдадени на частна фирма.

Ето какво съобщи кметът Тихомир Янакиев:

И така, лятото отмина с всичките му кусури и хубави страни. Бях обещал да ви разкажа каква е равносметката от това, че Община Созопол си прибра паркингите и започна да ги стопанисва. 

През пролетта бяха направени сериозни инвестиции в разширение и чакълиране, както и в закупуване на бариери и камери за паркингите. Беше придобит и един нов паркинг - този на ул. Вихрен. 

Всички помним, че по стария начин на работа, с частна фирма, която оперира паркингите и после отчита приходите бяха заработени за 2019 г.  около 26 0000 лв. ....колосална сума. От това  общината получаваше 60%. Печалбата ни беше около 15 000 лв. 

Отделно бяха събрани още около 47 000 от бариерата на стария град. След като направихме промяната и паркинги станаха общински и при факта, че подземния паркинг на стадиона и паркинга до Художествената галерия на стария град работеха в режими на платени паркоместа т.е. без тях, сумата, която се натрупа като приход е в размер на 299 104 лева. 

Тези приходи ни позволиха освен покритите оперативни разходи, но и да покрием още първата година и всички направени инвестиционни разходи. 

Естествено, че срещнахме и трудности: изведнъж се оказа, че присъствие на полицай в "паяк", който Общината нае е незаконно...как е работил в предишни лета с полицай на капрата?!? Това ни затрудняваше изключително много при осигуряване на спазването на закон и наредба за контрол на движението. 

Няма значение...и това мина, закона си е закон и трябва да се спазва. 

Видяхме и слабостите при платените абонаменти в различните им форми и смесването им в паркингите с платено паркиране. Трудностите бяха много, направихме си и изводите. 

Мисля, обаче, че сме на прав път. Ще продължим да работим!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови