Кметът на Созопол се срещна с френски дипломати заради Острова на изкуствата

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев посрещна в своя кабинет посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин,

културното аташе във френското посолство Ирина Петреску, Александър Баралис - археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Музея "Лувър" и представители на Френския институт в България.

В рамките на три месеца това е втората тяхна среща, а поводът за нея бе бъдещето на Старото рибарско училище на остров Свети Кирик и Юлита и превръщането му в културно средище от световна величина.

Както вече meduzata.com съобщи до шест месеца трябва да бъде готов проектът за превръщането на остров Св. Св. Кирик и Юлита в Созопол в остров на изкуствата. 

Това каза в морския град министърът на културата Боил Банов, след срещата си с представители на Френската агенция за музеите и дипломати от Франция и Обединените арабски емирства.

Идеята е остров "Св. Св. Кирик и Юлита" да стане музей, притегателен център, европейски и световен, в който да има музей на подводната археология, както и съвременно изкуство, в рамките на уникалната архитектура на военноморското училище и казармите там, каза министърът на културата Боил Банов и допълни:

"Мисля, че това ще бъде третият обект, след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби, уникален световен обект. Това ще даде изключителна добавена стойност не само на Община Созопол и на Черноморието, а и на цяла България."

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови