«Умни» паркинги ще посрещат туристите в Созопол

Туристическия бранш в Созопол се събра на среща в кино-видео клуба на НЧ "Отец Паисий" с кмета на общината Тихомир Янакиев и служители на общинската администрация.

Бяха обсъдени въпроси, свързани с предстоящия летен сезон - повишаване нивото на обслужване на летовниците и запазване на здравето на всички в настоящата ковид обстановка, както и законови изисквания, касаещи спецификата на работата в различните търговски обекти.

Фокусът на туристическия сезон отново ще са българските туристи, заяви кметът Тихомир Янакиев. Той допълни, че трябва да бъде направено всичко възможно хората, които дойдоха миналата година да дойдат пак.

„Моите впечатления бяха, че макар и започнал късно, сезонът беше добър, но това не се отрази много на общинската хазна под формата на туристически данък“, обясни кметът.

„Относно сметопочистването – разработили сме график. Обикалям града и виждам какво се случва – има боклук около казаните, който се разнася от котки и гларуси. Работим по проект за подземни контейнери, които ще осигурят по-добра чистота, ще се затварът почти херметически, ще поемат колкото 3 контейнера тип бобър и няма да има толкова много шум“, съобщи Тихомир Янакиев.

Има проблем с паркирането. Основната част от българите пристигат с автомобилите си и аз това го видях през миналото лято, заяви кметът. 

Само на платените паркинги бяхме осигурили 400 нови паркоместа, които не се усетиха. Това лято продължаваме в тая насока, съобщи Йордан Петков, директор на дирекция "Управление на собствеността и туризъм".

В града ще продължават да се увеличават паркоместата, както и да бъдат по-интелигентни. Паркингът на Санта Марина вече ще е платен – по 2 лева на час. Подземният паркинг на стадиона – 4 лева на час. В паркингите на общината – 6 лева на ден.

При резервация на стая, ще се подава регистрационния номер на автомобила в общината, ще бъде вкаран в системата и ще бъде допускан автоматично от бариерите на стария град. Ще увеличим паркоместата на рибарския кей.

Ще има бързо зареждане на електроавтомобили – системите ще са на всеки паркинг.

Ще има звено Обществен ред – при неправилно паркиране, ако паякът не е наличен, ще бъде санкциониран по друг начин.

Днес срещата бе проведена с хотелиери, собственици на места за настаняване и други търговски обекти /сергии, павилиони/, а утре ще е с ресторантьори, собственици на увеселителни заведения.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови