Харесва ли ви проектът за автогарата на Созопол? /снимки/

Бивш главен архитект на общината нападна предложената концепция

Идеен проект за автогара в центъра на Созопол бе представен на обществено обсъждане снощи в читалището в морския град. Предложената помпозна сграда обаче срещна неодобрението на част от присъстващите.

Концепцията бе остро разкритикувана и от бившия главен архитект на общината /до 2007 г./ арх. Диана Карабаджакова. 

Автогарата ще бъде ситуирана в близост до мястото, където сега спират междуградските автобуси – между стария и новия град. Автогарата е одобрена в ЗРП /застроителен и регулационен план/ за местността Провлака.

„В момента няма никаква сграда, сега спират едни автобуси и стоварват туристи, които се отправят с куфарите си нанякъде. Там има два декара празно пространство с един наемател на обект“, обясни при представянето на проекта сегашният главен архитект Радост Георгиева.

Сградата е разположена в източната част на парцела и е свободностояща. Автобусният терминал е проектиран в западната част на парцела, зад сградата на автогарата, за да не пречат на възприемането на лицевата фасада. 

Обособени са 6 сектора, които са изцяло покрити от покривната конструкция. Единият ще е резервен, в случай, че ще се организира градски транспорт. Предвидени са места за изчакване на открито. 

Сградата е класическа, със симетрична форма с голямо централно хале и две ниски тела. В едното ще има кафене и билетен център с 4 гишета, а във второто – туристически информационен център.

Предстои и реконструкцията на цялото площадно пространство с открит базар с временни търговски обекти и обществена тоалетна.

Ще бъдат обособени пешеходни алеи с озеленяване типично за морския климат, разказа арх. Радост Георгиева.

Ще има три търговски обекта – общински пазари – предлагащи местни производства – например рибен магазин .

Сградите ще са по 100 км.м площ, тип хале, архитектурата в ансамбъл с новата автогара.

Ще има открит и закрит пазар с унифицирани сергии. Ще се обособи ново площадно пространство – места за отдих, разходка и пазар. Проектът съдържа и малко кафене за срещи и отдих след обиколка на магазините и пазара.

Предвижда се паркиране на такситата в близост.

Според бившия главен архитект Диана Карабаджакова проектът обаче има много недомислици и тя ги подложи на остра критика.

Ето какви въпроси зададе арх. Карабаджакова:

Ще се появи конфликт при влизане на автобусите, ще могат ли да завиват, да паркират, ще има ли място за такситата? Дали тук е мястото на тази автогара?

Сградата е много голяма за съвремените условия – бургаската автогара е много по-малка, тази ще се изпразни от функция. Кому са нужни 4 гишета за билети? Какво ще правим на втория етаж?

Този, който слезе от автобуса – какво ще види – магазин за риба ли, обществена тоалетна ли? Достатъчно магазини могат да видят из града, това може да остане зелена зона. Да има парково пространство, пешеходна алея.

Тъй като това е много сериозен обект, Общината винаги е давала тези големи обекти на конкурс.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови