Ето къде ще е вторият амфитеатър в Созопол /снимки/

Предвижда се облагородяване на зоната около разкопките до църквата „Св. Георги Победоносец“ в Созопол, където ще се формира вторият културен център, след амфитеатъра, в морския град.

Това стана ясно по време на обществено обсъждане в читалището на Созопол, проведено на 2 юни вечерта в присъствието на кмета на общината Тихомир Янакиев, главният архитект Радост Георгиева, общински служители и граждани.

В идейния проект се е включил театралният режисьор Тодор Димитров, който го представи с мултимедия. "Ние предлагаме пространствата, които са в античен пласт и са в голяма дълбочина, да бъдат затворени отгоре с подово стъкло, по което може да се ходи", обясни той. 

Трябва да се реконструира по такъв начин, че да се вписва в Стария град, уточни Димитров и допълни, че на този обект може да се поставят и преместваеми конструкции, които да се превръщат в летен театър.

Ето какво разказа театралният режисьор Тодор Димитров:

Има останки от антична трикорабна базилика. Ще се обособят неизползваемите пространства в седящи места на бъдещ летен театър.

Това ще е съвременна реплика на античен театър – сглобяеми конструкции, които да се прибират след края на събитието.

Съществуват пространства, които могат да се осветят отвътре и да бъдат изложени археологически находки.

Няма да се нарушава и променя археологичната конструкция.

За нас този обект е важен, защото това ще е втора културна сцена в Созопол.

Идеята, стъпва на три основни принципа – безопасност, функционалност и естетичност.

Безопасност – много от зидовете са подкопани, застрашени от срутване

Функционалност – културно-исторически паметник, стремим се да разширим тази функционалност – културен център, в който да се провеждат различни събития – концерти, изложби

Естетичност – сега е в крайно неугледен вид

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови