Бунт в село Завет: Не искат кметския наместник

Напрежение в сунгурларското село Завет, където местните не допускат новия кметски наместник да встъпи в длъжност и настояват старата кметица да остане на поста си, съобщи БНТ.

Назначението се налага, защото в селото живеят само 66 души и управникът се назначава от кмета на общината. Хората там обаче не са съгласни с избора и направиха жива верига пред входа на кметството.

Иванка Дамянова: "Гражданско неподчинение докрай и това е!"

Сградата на кметството в с. Завет край Сунгурларе осъмна с блокада.

Хората не допускат новия кметски наместник Александра Рачева да изпълнява служебните си задължения. Те настояват да се върне бившата - Христина Косева, която е полагала грижи за тях над 30 години.

"Тази нова кметица нито ни познава, нито знае болките на хората", заяви Тошко Славов.

"Тук се движат само влакове, а автобуси няма. Някой да се разболее и винаги е тя насреща", допълни Христина Славова.

"Онкоболна съм и с още други заболявания и още един мъж, който не може да върви. И тя всъщност ни носи лекарствата на нас", добави Катя Христова.

"Особено аз, най-възрастната, съм толкова доволна от нея. Това е човек незаменим", каза още Йорданка Георгиева.

Жителите на село Завет са категорични, че всеки ден ще бъдат пред кметството, като няма да допуснат да влезе вътре друг кметски наместник.

Така сградата на кметството вчера остана празна и заключена.

В защита на стария кметски наместник всички 66 жители от село Завет са входирали подписка до община Сунгурларе.

А оттам отговориха:

"Издадена е заповед за назначаване на новия кметски наместник. Това е в правомощията ми. Нещото, което не е маловажно - трябва да бъде мобилен, трябва да има свидетелство за правоспособност, защото селото е доста отдалечено от общинския център и се налага да се пътува, да се отчитат документи", заяви Димитър Гавазов, кмет на община Сунгурларе.

"Компромисът, който направи за мен, е да остана на работа в кметството и да бъда със същото заплащане и на 8-часов работен ден като секретар", допълни Христина Косева, бивш кметски наместник на с. Завет.

"Преди 6-7 години имахме секретар на 4 часа. След това пенсионираха жената и закриха бройката. Как изведнъж спускат бройка и тя да стане секретар? Категорични сме, че нея ще я върнат кметски наместник. Категорични сме", каза още Иванка Дамянова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови