Бял кукер гони злото днес в Бродилово /снимки, видео/

Кукерът без маска за трета поредна година е Станислав Диков, студент Лесотехническия университет

Автентичният обичай Бял кукер отбелязват днес в царевското село Бродилово. Празникът е част от живото наследство на Странджа.

В Бродилово традицията не е както в останалите части на страната. Тук кукерът е само един и без маска, облечен в бели овчи кожи, начернено със сажди лице, хлопки около кръста и държи в ръката си пометаж /дървен прът със завързан парцал, овалян в кал/.

Важен атрибут е дървеният фалос, който е с червен връх – символ на плодородието. В Бродилово на него пише „честито“.

Белият кукер се прави всяка година без прекъсване от 1912 година, когато идват бежанците от Лозенградско. Това разказа за meduzata.com Георги Илиев, председател на Тракийския клуб за култура в Царево.

В 12 ч започна обличането и маскирането на кукера и свитата му в читалище "Екзарх Антим I". Участници в обреда са цар, царица, баба, поп, доктор, полицай и др. В селото всички те са млади хора, които искат да поддържат будна традицията.

Бял кукер за трета поредна година е Станислав Диков, студент Лесотехническия университет. Гайдарят Ламбо Ламбов пък изпълнява най-автентичните песни – „Честит ти, Митка, Кукеровден и „Кукере, ле дърти“.

В 12.45 ч Белият кукер и свитата му излязоха на площада, хвълиха жито, изиграха едно хоро и се отправиха към кметството. Там взеха така приготвения "паликош" и го занесоха на площада, където го вдигнаха на високия стълб.

В 13 часа започна обхождането на селото от кукерската дружина. 

Първата посетена къща бе естествено на кмета Илия Илиев. Той посрещна кукерите с отрупана маса и пожела на всички здраве, плодородие и благоденствие.

Празникът продължи през целия ден с кукерското шествие, със “заораване” с дървено рало и обреда Паликош. 

След заораването, кукерът бива убит с пушка.

Съживяването е придружено от диалог между бабата и присъстващите, след което кукерът става и заиграва на хорото.

Белият кукер в Бродилово ще завърши със запалването на "паликоша" от 18.30 ч.

Около него ще се извие хоро, а когато кошът падне, всички се стремят да го прескочат за здраве.

***

Кукерът в Странджа е олицетворение на бог Дионис. Началото на обреда се губи назад във времето, но той се свързва с прогонването на зимата, възраждащото се ново начало в природата и молитвите за здраве и берекет.

Бог Дионис е бил разкъсан от титаните на седем части, които били събрани и съединени от бог Аполон, затова и кукерът се облича със седем кожи. Кожи, които в края на деня трябва да се разшият и хвърлят в реката, а на следващата година да се направят нови.

Кукерската игра е под съпровода на гайда и тъпан. Така обикаля из селото, влиза във всяка къща и предвещава на стопаните добра реколта и изобилие. Действията му са жестове и симулации, а играта шумна и сатирична. Колкото по- енергично скача кукера и хлопките звънят, толкова по плодородна ще е годината. Хлопките се използват за изгонването на злите сили и лошата енергия.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови