Почистиха река Резовска и плажа по проект

Община Царево организира почистване на брега на река Резовска и плажа на село Резово, в изпълнение на проект „Стратегия за нулеви отпадъци: методи и прилагане в черноморския басейн – Zero Waste BSВ, финансиран по програма „Черноморски басейн 2014-2020“

На 26 май 2021 г. Община Царево, партньор по Проект „Стратегия за нулеви отпадъци: методи и прилагане в черноморския басейн“/ ZeroWasteBSB по Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020, организира почистване по поречието на река Резовска, непосредствено до границата с Република Турция. 

В проектната инициатива с голям ентусиазъм се включиха ученици и учители от СУ „Никола Вапцаров“ гр. Царево и ОУ „Св. Кирил и Методий“ гр. Ахтопол, като почистиха брега на реката от българска страна и плажа на село Резово. Това мероприятие е първото от кампанията по почистване на крайбрежните ивици в общината и поречията на реките Резовска и Велека. 

Следващото събитие ще бъде организирано в средата на юни месец.

В рамките на проекта, сред учениците в училищата в Царево и Ахтопол, е в ход широка информационна кампания с познавателни и обучителни лекции за повишаване на осведомеността относно нулевите отпадъчни системи. 

Децата изработват и атрактивни пана от капачки на пластмасови бутилки, които ще бъдат представени в изложба през месец юни.

В изпълнение на проектните дейности, Община Царево ще закупи две машини за почистване на отпадъци - Многофункционална помощна машина за открити площи и Ръчна прахосмукачка с електрическо задвижване, които ще бъдат използвани от дейност "Чистота" за почистване на обществени места в Царево и другите населени места от общината.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови