Вижте разгорещените дебати за «Малкия Пирогов» в Царево /снимки, видео/

Два часа продължи емоционалното обществено обсъждане за поемането на общински дълг от 8 млн.лв. за изграждането на Медицински център в Царево.

В Летния театър се събраха общински съветници, общопрактикуващи лекари, жители на града, както и софиянци, които от 20 и повече години имат бизнес и имоти в общината.

На многото въпроси отговаряха кметът на Царево инж. Георги Лапчев и проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Новата сграда ще бъде вдигната на мястото на сега съществуващата поликлиника в града, която ще бъде съборена. 

Съвременният медицински център ще се развие на площ от 3000 кв. м, който от едната страна на два етажа, а от другата – на три. 

На първия етаж ще бъдат разположени кабинетите на общопрактикуващите лекари. Ще има диагностичен и стационарен блок. Ще се дават 24-часови дежурства от медици от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", които ще бъдат командировани на ротационен принцип през цялата година. 

"Дори през зимата ще има на разположение най-важните специалисти - реаниматор, анестезиолог, детски лекар, невролог и други", обясни проф. Балтов. В медицинския център ще работят 50 специалисти от столичната болница. А центърът в Царево ще бъде дъщерно дружество на "Пирогов".

За да реализира проекта, Община Царево има намерение да изтегли 8 милиона лева заем от "Фонд ФЛАГ" чрез Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. 

На 2 юни общински съветници поискаха референдум с въпроси дали да се тегли заем и в какъв размер да е той.

Основните въпроси по време на обсъждането бяха свързани с необходимостта от поемане на дълг от Общината за медицинския център, както и има ли необходимост от неговото изграждане.

Каква е количественото-стойностната план сметка и наемът за предоставяне на сградата на "Н. И. Пирогов" ще покрива ли вноските по кредита? Това попита Станислав Добрев - общински съветник, избран с листата на Гергьовден, понастоящем независим.

„Искаме да ни разясните какви са параметрите на медицинския център, научаваме от КАБ, че вече имало идеен проект“, заяви той. Добрев, заедно с двамата си колеги Емил Пейчев и Атанас Желязков са изпратили и питане във връзка с проекта до служебния министър на здравеопазването. В случая обаче решението за проекта ще се вземе от Общинския съвет.

Известният мореплавател Дончо Папазов, който от години живее в Царево се обяви категорично в подкрепа на проекта. "За една демокрация е важно, когато нещо е полезно всички да се обединят, за да се реализира то", заяви той.

"Преди няколко години в Синеморец, вечерта в гората ме ухапа змия. Пристигнахме в Царево за да потърсим противоотрова. Оказа се, че няма. Наложи се да отидем и до Бургас. Там ми казаха, че няма нужда да ме инжектират с противоотрова, защото е минало толкова много време от ухапването, че ако имаше нещо щеше да има фатален край. Много важно за една демокрация, когато нещо е полезно за държавата, за селището или населеното място, всички да се обединяват и да действат заедно. Затова този проект за да се реализира има нужда от обединение на всички нас", допълни Папазов.

Д-р Тодоров, завеждащ Спешна медицинска помощ заяви, че от 20 години работи в старата сграда и всеки ден си застрашава живота.

„Имаше експерти, които обследваха сградата и излязоха със становище, че не може да се ремонтира, а е за събаряне. При спешни случаи тук са идвали екипи от Малко Търново и от Бургас, които пристигат най-рано след час“, обясни докторът.

"Този медицински център ще бъде в плюс за нашата община. Сега съществуващата сграда е строена през 1986 година. Частичен ремонт е правен през 2005 година, но в момента тя е в тежко състояние. Този център ще вдигне рейтинга на нашата община, защото ще се ползва и от жителите на съседните общини", заяви д-р Петя Райчева.

„Би било престъпно да се откажем от тази възможност. Животът и здравето на хората не е нещото, от което трябва да се пестят пари. Не може да правим политика от здравепазване“, категорибна бе Мария Ценова – зам. директор на СУ „Никола Вапцаров“ – Царево и бивш областен управител на Бургас.

Ето какво обясни кметът Георги Лапчев:

Кметът не взема еднолично решение.

Идеята на всяко едно бъдещо начинание е да се даде перспектива

Ако сега не дадем перспектива на този район, какво бъдещо развитие да очакваме?

Какво е направила община Царево по отношение на здравеопазването през последните 7 години? Стигнахме до другата полемика – за т.нар. Немски център – това да стане факултет на медицински център – да се обучават медицински сестри, парамедици и друг медицински персонал. 

Как може да се случи това? Като има акредитив – една университетска болница.

Всичко се прави в условията на публичност. Общинските сесии са публични, обществените поръчки са публични.

А аз още през 2015 г. съм обещал в предизборната си програма медицински център.

Дончо Папазов бе изключително прав – трябва да се обединим около тази кауза.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови