Нов колеж по туризъм откриват в Бургас

Министърът на образованието проф. Танев търси връзка с бизнеса

Нов интегрален колеж по туризъм ще отвори врати в Бургас. Новото учебно заведение ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата "на терен" - във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности. Учениците от професионалните гимназии по туризъм пък да изкарват стажа си през юни и септември в курорти, заведения и хотели, предложи председателят на Съюза на собствениците на хотели в Златни пясъци Георги Щерев. Според него това би било по-полезно както за бизнеса, така и за учениците. 

Връзката на образованието на кадрите в туризма и бизнеса ще се търси на специална сруща утре в Бургас, на която ще присъства министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, представители на централната и местната власт, водещи компании в туристическата индустрия, ректори, директори на училища, браншови организации. Идеята на тази среща е да се даде възможност на туристическия бизнес да си поръчва кадри и да им осигурява практика по време на обучението им в колежа.

Домакин на срещата е кметът на Бургас Димитър Николов. На форума ще бъде подписан меморандум за развитието на професионалния колеж. 

Въз основа на този документ министерството ще делегира на Бургас самостоятелност при изготвянето на учебна програма, адаптирана за неговите специфични нужди - кои специалности да се подпомагат и как, кои работодатели ще се включат като партньори на училищата? След нейното одобряване моделът ще бъде приложен на практика в Бургас.Затова се разбраха кмет и министър още през лятото.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови