Минералните извори край Бургас стават туристическа атракция

Водата е полезна за облекчение на болки и лекуване на болести като ревматизъм, безплодие, подагра, невралгии

Община Бургас ще кандидатства с проект по Националната програма за финансиране на общини, на чиито територии има находища на минерални извори. 

Три са минералните извори на територията на община Бургас – в кв. „Минерални бани“, в Рудник и Изворище. От известно време подготвяме и съответните проекти за тяхната реконструкция и по-ефективно използване, подчерта зам.-кметът по европейски политики и околна среда в Община Бургас Руска Бояджиева. 

По думите й финансирането, което вече е обявено като покана към общините с такива находища, е свързано с Националната стратегия за използване на водните ресурси в България. 

МОСВ и Националният доверителен екофонд са основните финансиращи институции за тази първа покана за оползотворяване на минералната вода и те подготвят тази инициатива от доста време. Срокът за кандидатстване е до средата на месец декември. 

„Предприели сме всички мерки да осигурим тази проектна готовност. По отношение на етапа, в който се намираме, смятам че имаме всички шансове да кандидатстваме и да осигурим, макар и неголям в момента, ресурс за реконструкция на линейната мрежа и на двата сондажа, коти се намират на територията на „Минерални бани“, уточни ресорният зам.-кмет на Община Бургас,цитирана от радио Фокус.

Минералната вода край Бургас се характеризира като "мека" и бистра, и е с много добри питейно-вкусови характеристики. Водата е гореща (температура от 41 градуса ), слабоминерализирана, с умерено съдържание на флуор. 

Водата е полезна за облекчение на болки и лекуване на болести като ревматизъм, безплодие, подагра, невралгии.

В лековитите води на извора в Бургаските минерални бани са се къпали много известни личности и владетели, сред които се предполага че е бил и Филип II Македонски - цар на Древна Македония и баща на Александър Македонски.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови