Бургас ще търси нови туристи в Берлин и Москва

За две години Министерството на туризма изведе сектор туризъм в в равителствен приоритет, а 2016 г. беше рекордна  в историята на българския туризъм, заяви Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет в Бургас и съветник на ексминистъра на туризма Николина Ангелкова.

Консултативният съвет по туризъм към кмета на община Бургас е приел Годишната програма за общинска туристическа реклама.

Това е един краткосрочен документ, който описва перспективите за развитие на туризма на територията на общината. В създаването на Програмата участваха всички пряко и косвено ангажирани с туристическия продукт. Сдруженията бяха доста по-активни от бизнеса, затова срещите ни с тях ще продължат, за да имаме актуална информация за заетостта на легловата база. Тази година община Бургас ще участва на две много престижни световни туристически изложения – едното е в Берлин, а другото в Москва. Ще направим всичко възможно да присъстваме и на изложението в Тел Авив, израелският турист се интересува от Бургас през последните години и ние трябва да го насърчим, съобщи на пресконференция в Бургас Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет в Бургас и съветник на ексминистъра на туризма Николина Ангелкова.

Относно Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие", Табаков каза, че процедурата по нейното създаване е към своя финал, а Община Бургас има заложени средства в Бюджета за участието си в нея.

За две години Министерството на туризма свърши много работа, за първи път сектор туризъм беше правителствен приоритет. 2016 г. беше рекордна  в историята на българския туризъм. Ние успяхме изцяло да променим начина, по който се рекламира България като туристическа дестинация,заяви  Живко Табаков и направи кратък отчет за свършеното от Министерството на туризма за последните две години.

Табаков акцентира върху факта, че за първи път Годишната програма за Национална туристическа реклама е била планирана и обсъждана с бранша. Рекламирали сме се в телевизии като CNN, Eurosport, Euronews, Discovery Chanell, National Geographic. Друго голямо постижение е връщането на руските туристи у нас – след над 27 години наш министър е говорил пред руската Държавна Дума. Добрият диалог е дал ръст от 40 % на руските туристи.

Живко Табаков подчерта още , че Министерството на туризма се е справило добре с разработването на редица важни нормативни и стратегически документи. Били са приети мерки за справяне със сивата икономика, наложил се е ред и ефективен контрол в сектора.

Променихме начина на управление на морските плажове, подготвени и приети от МС бяха промени в ЗУЧК. Създадохме интернет модул, чрез който всеки турист може да провери онлайн цени на чадъри и шезлонги, разработихме 8 културно-исторически дестинации, които обхващат цялата страна, както и Концепция за туристическо райониране на България, която прилагам и на местно ниво чрез Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие", разясни Табаков.

Той допълни, че благодарение на положените усилия в България вече има онлайн регистър за туристическите атракции, било е обърнато сериозно внимание на малкия и средния бизнес. Проведени са над 100 работни срещи с бранша само за изминалата година. България е станала един от най-активните членове на Световната организация по туризъм, а в края на 2016 г. е домакинствала на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови