Министърът на туризма: Неохраняемите плажове са 97, ще станат по-малко

Неохраняемите плажове са 97 и до 31 март ще стане известно кои ще останат такива и на кои ще бъде сложена охрана, стана известно от участието на служебния министър на туризма Стела Балтова

в предаването "Седмицата" по Дарик радио. По думите на Балтова идеята е да се облекчи тежестта на държавата и да се осигурят добре почистени и добре поддържани плажове, които да се пазят от контролни групи.

"Моите очаквания са да направим и изключително добър летен сезон. Очакваме около 9 млн. туристи", посочи Балтова. Тя заяви, че с работата си в служебния кабинет иска да убеди всички, че туризмът трябва да се превърне в национална кауза, тъй като има най-голям принос в брутния вътрешен продукт", заяви още министърът.

В края на юни 2016 година правителството на Бойко Борисов реши да отдели 700 хил. лв. от бюджета на Министерския съвет за обезпечаване със спасители на неохраняемите морски плажове в областите Бургас, Варна и Добрич.

Към момента са отдадени на концесия 49 плажа. По пет предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби, каза Балтова.

Тя отчита значителен ръст на чуждестранните туристи в зимните курорти у нас. През месец декември увеличението е 19% в основните курорти Боровец и Банско. 58% е ръстът на полските посетители, 46% повече германци са дошли в България, туристите от Великобритания са повече с 33 на сто, ръстът от гърци е 27%, а от турци 15 на сто.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови