Почивка в България: Резервен вариант, а не пръв избор

Според Диана Колева, да избереш България не е много престижно, но е сигурно и достъпно

Да избереш почивка в България НЕ Е МНОГО ПРЕСТИЖНО, НО ВСЕ ПАК Е СИГУРНО И ДОСТЪПНО, на фона на ценовите оферти в Испания, Гърция и Кипър. Това смята Диана Колева, управител на “Степ” ООД и член на Бургаската регионална туристическа камара.

Според Колева, нерешените проблеми с инфраструктурата и сигурността, влошаването на и без това ниското качество на обслужване на всички нива, гарантирано водят до дългосрочни проблеми с привличането на повече и по-богати клиенти от социално най-развитите общества в Европа. 

„Въпреки наличния ръст за 2017 натрапчиво е впечатлението, че България е повече РЕЗЕРВЕН ВАРИАНТ, а не осъзнат ПРЪВ ИЗБОР като желана дестинация за скандинавските туристи“, заяви Диана Колева.

Ето анализът на Диана Колева за туристическия сезон 2017:

Летният сезон 2017 за скандинавските туристи започна в началото на м.Май с първия полет на NORWEGIAN AIR SHUTTLE от Хелзинки.

За пръв път от последните 4-5 години има стабилен ръст на туристи от всички скандинавски държави избиращи почивка в България (в т.ч. на Южното Черноморие).

За пръв път имаме и програма на NORWEGIAN AIR SHUTTLE до края на м.октомври с полети до Осло и Стокхолм.

През 2017 г. над 110 хиляди скандинавци кацнаха на летище Бургас, в т.ч.-30 000 туристи от Дания, около 35 000 от Норвегия, около 25 000 от Швеция и около 20 000 от Финландия. Това представлява ръст от 20-22 % спрямо предходната година.

Основна причина за възходящата тенденция е засиления интерес към България сред скандинавците, които свързват името на страната ни предимно с ниските цени,с ниското качество на предлагания продукт, но и със сигурността и с приятните климатични ресурси. 

Голяма роля за растежа на скандинавсите пазари несъмнено играе и негативното развитие на политическата сцена в Турция.

Налице е съществена промяна в профила на скандинавските клиенти. Младежката публика и представителите на най-ниския сегмент на скандинавското общество вече са малцинство. Все повече са семействата и представители на средната класа, които записват пътуванията си значително по-рано, разполагат и харчат повече средства, но  са и доста по-взискателни. 

Основен проблем остава краткия за сега сезон. На пазари Дания и Швеция чартърните програми са концентрирани в 6-7 седмици, от края на юни до средата на август. Средната продължителност за програмите от Норвегия е 9-11 седмици. Най-дълга е програмата на туроператорите от Финландия - 15-16 седмици. 

Основните туроператори на пазара продължават да са много предпазливи и успоредно с България налагат преки наши конкуренти като Хърватска,Черна гора и дори Албания.

Прави впечатление, че нискотарифната компания NORWEGIAN AIR SHUTTLE вече надминава 50% от скандинавския трафик към летище Бургас. 

С дългата си програма от полети (от началото на май до края на октомври) тя бавно и сигурно измества традиционните туроператори и е предпочитана от все повече индивидуални клиенти по Южното Черноморие. 

Тази сериозна конкуренция налага на големите скандинавски туроператори да съсредоточават своите програми предимно в клубните си хотели. 

Нерешените проблеми с инфраструктурата и сигурността, влошаването на и без това ниското качество на обслужване на всички нива  гарантирано водят до дългосрочни проблеми с привличането на повече и по-богати клиенти от социално най-развитите общества в Европа. 

Дори икономическите  и политически проблеми в Гърция и Турция не означават автоматично пренасочване на туристи от тези дестинации към нас.

Въпреки наличния ръст за 2017 натрапчиво е впечатлението, че България е повече РЕЗЕРВЕН ВАРИАНТ, а не осъзнат ПРЪВ ИЗБОР като желана дестинация за скандинавските туристи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови