45 хиляди чужди туристи повече по Южното Черноморие през 2017 г.

Закъсняхме с подготовката на сезона, дефакто активният туристически сезон за хотелите 3-4 и 5 звезди започна през първата десетдневка на юни

През сезон 2017 Бургаска област е била посетена от 1 451 450 чуждестранни граждани.

Това сочат данните от анализ на Бургаската регионална туристическа камара, предоставен на burgasdream.com от нейния председател Иван Иванов.

В абсолютни цифри в повече спрямо 2016 г. от 44 716 посрещнати на Летище Бургас с чартърни полети и автобусни превози и е постигнат ръст от 3.18%.

През 2016 г., Южното Черноморие е било посетено от 1 406 734 чуждестранни туристи.

Защо не се получи суперсезонът, който се очакваше това лято?

През месец май се говореше за един ръст от 15 – 20%, но реалността е много по-различна, сподели Иван Иванов.

„От декември до април се извършиха масови резервации на чуждестранните пазари за дестинация Южно Черноморие поради намаляване цената на пакета, а през месец май на пазари като Чехия, Словакия, Германия и други почти не бяха продадени (резервационни) пакети.

Оказаха отражение и климатичните условия. Закъсняхме с подготовката на сезона, дефакто активният туристически сезон за хотелите 3-4 и 5 звезди започна през първата десетдневка на юни“, коментира Иванов.

Председателят на БРТК е в недоумение за космическите цифри, които се споделяха – като се започне от 5 000 000, а дори имаше информация в наши ежедневници – в порядъка от 11 000 000 до 11  500 000 чужденци. Може би се броят и транзитните граждани, които престояват 36 часа, смята Иванов.

В периода от месец май, 2017 г. спрямо месец май, 2016 г. в нашата област е постигнат един ръст от 1.6%.

Ръст бележеха следните пазари: Швеция, Англия, Полша, Нидерландия, Франция, Финландия и Денмарк.

Със съществени спадове се откроиха Руска Федерация – 24.55%, Израел – 25.56%, Германия – 8.44%.

През месец май, 2017 г. не бяха посрещнати туристи от Австрия, Беларус, Молдова, Узбекистан, Татарстан и др.

Бележат ръстове следните пазари:

Чехия: +18.75%

Белгия: +15.47%

Денмарк: +15.32%

Финландия: +23.93%

Франция: +63.32%

Германия: +4.11%

Унгария: +7.65%

Ирландия: +12.05%

Люксембург: +12.26%

Нидерландия: +15.06%

Полша: +11.45%

Швеция: +49.13%

Великобритания: +11.53%

Кувейт: +20.59%

Норвегия: +6.24%

Споре анализа на БРТК успехите на туризма през лято 2017 се дължат на:

- Сложната геополитическа обстановка в Близкия Изток.

- Липса на сигурност при нашите конкуренти Египет, Тунис и Турция.

- Качество на туристическия пакет в четири- и петзвездни туристически вериги на море и планина.

- Опит на правителството на Република България да помогне за опростяване на визовите проблеми на чуждестранните сезонни работници.

- Република България се радва на спокойствие и сигурност като стои на страна от поредицата терористични актове, които тежко навредиха на нашите конкуретнти дестинации.

- Реализира се Южният обход на град Бургас, а това доведе МПС да не влизат в града, макар че в ключовите часове между 17:00 и 18:00 часа задръстванията по бул. “Стефан Стамболов” са огромни.

- Разнообрази се туристическия поток в областта. Идват благодарение на големите 4- и 5-звездни Спа и балнеокомплекси. Развива се активно конгресен, спортен, фестивален и детско-юношески туризъм, който до голяма степен помага за разнообразност от националности.

- За първи път за последните 4-5 години има стабилен ръст на туристи от всички скандинавски държави, избrращи да почиват в България.

- За пръв път имаме и програма Norwegian air SHUTTLE до края на октомври с полети до Осло и Стокхолм. Основната причина за засиления интерес към Южното Черноморие са предимно ниските цени на предлагания продукт и великолепните климатични условия.

- Налице е съществена промяна в профила на туристите от Великобритания, Дания, Недерландия, Норвегия, Швеция и Финландия, младежка публика и предстватилите на най-ниския сегмент вече са мелцинство. Все повече са семействата и представителите на средната класа, които записват пътуванията си значително по-рано, разполагат и харчат повече средства, но са и доста взискателни.

- За туристически дестинации като Обзор, Свети Влас, Несебър, Равда, Поморие, Созопол, Приморско, Китен и Царево положителен показател беше и увеличаване на средната цена на стая в евро на ден.

- Това доведе до рязка промяна на стратегиите и въпреки сключените договори да се оферират пакети за индивидуални туристи. Най-бързо и обективно реагира българският пазар. Никога до сега в тези южни селища собствениците на хотели и ресторанти не са достигали такива стойности на приходите на българския гражданин.

Оказа се, че българинът е станал доста взискателен, а на моменти дори капризен. Заплаща, но изисква доста неща, които вече е виждал по света. Това налага отново да се преразгледат приоритетите си и политиката на обслужване. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови